Pogorišče na Stari Vrhniki. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Pogorišče na Stari Vrhniki. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Požar po petkovih eksplozijah v podjetju Hamex na Stari Vrhniki so precej hitro pogasili. Požarna straža na kraju nesreče ni več potrebna. Po prvih ugotovitvah požar ni povzročil večjega vpliva na okolje, tako da je gibanje občanov na prostem varno.

"Kriminalisti so ogled kraja eksplozije danes v popoldanskih urah končali, vendar nadaljujejo zbiranje obvestil, analizo podatkov in ugotavljanje dodatnih okoliščin za razjasnitev vzroka nesreče. Preiskava tako obsežnih in kompleksnih nesreč lahko traja dlje časa," so STA povedali na Policijski upravi Ljubljana.

Požar v podjetju Hamex, ki se ukvarja s pirotehniko, je gasilo nekaj več kot 50 gasilcev z Vrhnike in iz Ljubljane. Foto: Facebook/Gasilska enota Verd
Požar v podjetju Hamex, ki se ukvarja s pirotehniko, je gasilo nekaj več kot 50 gasilcev z Vrhnike in iz Ljubljane. Foto: Facebook/Gasilska enota Verd

Nesreča je terjala življenje enega delavca, dva pa sta huje poškodovana. Njuno življenje je ogroženo, so v petek povedali v UKC-ju Ljubljana, kamor so ju prepeljali na zdravljenje. Sta v umetni komi in po navedbah zdravnika bo tako še do naslednjega tedna, so dodali. Oba bolnika sta močno opečena po koži in dihalih, eden pa je poleg tega utrpel še t. i. blast poškodbo trebuha in medenice.

Večjega onesnaženja ni, zato je gibanje na širšem območju varno

Poveljnik Civilne zaščite Vrhnika Peter Rodič je za Radio Slovenija dejal: "V začetni stopnji je prišlo do povečanja prašnih delcev na območju eksplozije, sčasoma pa je ta koncentracija padala in je bila že po eni uri na samem žarišču pod mejo oziroma ni presegala večjih vrednosti. Zato smo ocenili, da je gibanje na območju občine Vrhnika varno. Glede na to, da je požar pogašen, ne pričakujemo, da bi dogodek predstavljal dodatne nevarnosti, zato se lahko občani gibljejo zunaj svojih prostorov."

Ker se podjetje Hamex ukvarja s pirotehničnimi izdelki in pri tem uporablja različne kemikalije, so ob začetku intervencije gasilci morali oceniti, kaj lahko gasijo z vodo, kje pa morajo uporabiti druga gasilna sredstva. Skladišče, kjer so bile spravljene surovine, med njimi smodnik, so gasili s prahom, porabili so ga okoli 200 kilogramov. Za gašenje ostalih prostorov so uporabili vodo.

Barbara Novosel z ljubljanske fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo je za Televizijo Slovenija povedala, da je smodnik sicer stabilna zmes. "Sestavljena je iz goriva in oksidanta, in ko ta zmes reagira, reagira izredno hitro. Zato so pri delu s smodnikom, pirotehničnimi zmesmi, ali z drugimi eksplozivnimi snovmi zelo pomembni preventivni ukrepi, s katerimi skušamo preprečiti nastanek eksplozije, ali vsaj bistveno zmanjšati pogostost nastanka eksplozije."

Ker so bili v skladiščnih prostorih tako smodnik kot druge kemične snovi, potrebne za izdelavo pirotehničnih izdelkov, je bilo tudi reševanje poškodovanih in gašenje požara izredno zahtevno.

Območje eksplozije v občini Vrhnika ostaja zaprto