Vegradovi delavci so dlje časa opozarjali na nepravilnosti. Foto: MMC RTV SLO
Vegradovi delavci so dlje časa opozarjali na nepravilnosti. Foto: MMC RTV SLO
Vegrad je prenavljal hišo Simone Dimic

Kot so še sporočili iz policijske uprave Celje, preiskava intenzivno poteka. Prvi in drugi sklop zajemata sume zlorab ali nepravilnosti v povezavi z administrativno-izplačilnimi prepovedmi za Vegradove delavce ter sume kršitev delovnopravne zakonodaje, predvsem glede izplačila in odrejanja nadurnega dela, izplačila regresa za leto 2009, izrednih odpovedi delovnega razmerja in izplačil plač.

Preiskujejo tudi zlorabe prispevkov za družine umrlih delavcev
Poleg tega preiskujejo tudi sume zlorab ali nepravilnosti v povezavi z neupravičenim zadrževanjem prostovoljnih prispevkov delavcev, zbranih za družini dveh umrlih delavcev. Četrti sklop preiskav je povezan s sumom zlorab, povezanih s poslovanjem družbe in povzročitvijo plačilne nesposobnosti. Zadnje so začeli preiskovati že v prvi polovici letošnjega leta.

Na sume nepravilnosti v velenjski družbi so dalj časa opozarjali tudi delavci, ki so več mesecev čakali na plače, kar jih je septembra prisililo v stavko. Zoper Vegrad je prekrškovne postopke sicer sprožil tudi inšpektorat za delo.

Robert Horvat Vegradova stranka
Časnik Večer je med tem objavil dokument, ki dokazuje, da je nekdanja vodja premierjevega kabineta Simona Dimic pri obnovi hiše v ljubljanskih Murglah sodelovala z Vegradom. Gre za predračun, ki kaže, da je partner Dimičeve Robert Horvat pri nabavi za keramiko v višini dobrih 106.000 evrov prek podjetja Sanluks Vegradova stranka.

Vegrad je prenavljal hišo Simone Dimic