Mnogi bežijo zaradi težav v šoli in družini, nekaj je tudi 'avanturistov'. Foto: MMC RTV SLO
Mnogi bežijo zaradi težav v šoli in družini, nekaj je tudi 'avanturistov'. Foto: MMC RTV SLO
Pogrešani slovenski mladoletniki

Velika večina pogrešanih se je po nekaj dneh na srečo sama vrnila domov. Trenutno policisti še vedno iščejo 13 mladoletnikov, otrok pa k sreči v Sloveniji ni na seznamu pogrešanih. Med iskanimi gre v glavnem za najstnike, ki bežijo od doma zaradi težav v družini ali v šoli. Nekaj je celo "avanturistov".

V zadnjih letih v Sloveniji ne ugotavljamo grozljivih primerov ugrabitev, ki pretresajo Evropo. Preprodaje otrok v pedofilske mreže ali trgovine z organi ni. Pri nas so pogoste ugrabitve otrok med roditelji za pravico do starševstva, izsiljevanje in spolne zlorabe. Verjetno ne smemo spregledati dejstva, da trgovina vseeno obstaja, a ne s slovenskimi otroki, ampak z otroki iz revnejših predelov Evrope. Trgovina z belim blagom je še vedno tabu, ki malokrat pride na dan.

"Zelo različni so primeri, od tega, da odidejo k nekim sorodnikom, do tega da odidejo na morje, v neko sekto ali pa nekam, kjer mislijo da je Indija Koromandija, potem pa se razočarani vrnejo", pojasnjuje Andrej Dvoršak iz detektivske agencije AHD.

Iskanje se začne takoj
Zmotno je tudi prepričanje, da ima policija določen časovni rok, ko začne iskati mladostnika, ali kot pojasnjuje Leon Keder iz generalne policijske uprave: "V kolikor dobimo obvestilo, da je nek 2-3 leta star otrok pogrešan, policija nemudoma začne iskalno akcijo v sami okolici, kjer so zadnjič videli otroka." Dvoršak pa priporoča, da otroka začnemo iskati takoj, ko ga ni domov več kot deset minut po običajni uri.

Policiji pri iskanju otrok pomagajo občani, prostovoljci, gasilci in potapljači - tudi medji imajo svojo vlogo.

Pogrešani slovenski mladoletniki