Sojene v primeru Lipa se je nadaljevalo z zaslišanjem mladostnikov, ki so bili tisti večer pred lokalom. Foto: EPA
Sojene v primeru Lipa se je nadaljevalo z zaslišanjem mladostnikov, ki so bili tisti večer pred lokalom. Foto: EPA

Na sojenju Tomažu Zavašniku, lastniku lokala Lipa, kjer je množica do smrti poteptala tri dekleta, je pričalo osem mladih, ki so bili tistega večera pred lokalom. Priče so potrdile, da je množica pritiskala naprej, kar je povzročilo valovanje in da je nekaj ljudi popadalo po tleh.

Priče: Videli največ dva varnostnika
Nobena priča ni videla več kot dveh varnostnikov, ena pa je dejala, da sta varnostnika skušala disciplinirati množico, ki pa ju ni poslušala. Priče so še povedale, da so se pred pritiski množice rešile s plezanjem čez ograjo.

Dejan Golob je dejal, da je v množici oživljal dekle, ki je izgubilo zavest in jo nato odnesel na parkirišče, od koder so jo reševalci odpeljali v Klinični center. Poudaril je, da v tistem trenutku nesreče ne bi mogli preprečiti niti številnejši varnostniki, da pa do dogodka sploh ne bi prišlo, če bi za red od vsega začetka skrbelo več varnostnikov. Tudi Miha Jošt je izjavil, da so se nekatera dekleta med množico začela dušiti in da je dekle, ki je bilo nezavestno, s prijatelji odnesel na parkirišče.

Anja Mihelič je pod pritiski množice padla, nato pa so ji pomagali čez betonski zid. Tudi Žiga Podgoršek je pričal, da je nekaterim obiskovalcem pomagal čez betonski zid, videl pa je tudi dva varnostnika, ki sta skušala disciplinirati množico, ki pa ju ni upoštevala.

Nadaljevanje obravnave prihodnji teden
Obravnava se bo nadaljevala prihodnji teden, na prejšnji pa je za presenečenje poskrbela Zavašnikova mati, ki je zatrdila, da je sama vodila lokal. Tožilstvo Tomažu Zavašniku očita, da iz malomarnosti ni dovolj poskrbel za varovanje prireditve, posledica tega pa je bila smrt treh deklet.