V tragediji so umrla tri dekleta, ki jih je poteptala množica. Foto: MMC RTV SLO
V tragediji so umrla tri dekleta, ki jih je poteptala množica. Foto: MMC RTV SLO
Enigma - varovanje Lipe
Zavašnikova zdaj trdi, da je na tisti dan razporejala varnostnike, pred letom dni pa je izjavila, da je med usodnim dogodkom sploh ni bilo tam. Foto: RTV SLO
Sojenje v primeru Lipa

Milena Zavašnik je mati Roberta Tomaža Zavašnika, lastnika lokala Lipa v Pirničah, ki mu tožilstvo očita, da iz malomarnosti ni ustrezno poskrbel za varovanje prireditve, posledica tega pa je bila smrt treh deklet, ki jih je poteptala množica. Zavašnikova je omenjeno izjavila pod prisego in dodala, da je bilo tisti večer, ko se je tragedija zgodila, pred diskoteko Lipa dovolj varnostnikov.

Pričanje Zavašnikove popolnoma drugačno kot pred letom dni
Kot je poudarila, se je v klubu menjavalo od 12 do 15 različnih varnostnikov, na usodni večer pa jih je bilo šest. Ob tem je še dodala, da ni pomembno, kdo ima licenco, temveč kako korektno opravlja svoje delo. Sama naj bi tudi poklicala okrepitev varnosti in dala navodilo, da se odprejo tudi stranska vrata.

Predsednik senata je nato predložil izpoved Zavašnikove iz februarja 2007, v kateri je zatrjevala, da je v lokalu tisti dan sploh ni bilo in je prišla šele s policijo in rešilci, izjavila je tudi, da se ni dogovarjala o varnosti ter da je bila odgovorna le za čiščenje kluba.

Zavašnikova se je branila, da je bila takrat v šoku in si zato ni upala povedati po pravici, pa tudi glede njene vloge pri dogodkih ni želela odgovarjati, da se ni bi proti njej sprožil kazenski postopek.

Izjave prič: Za prireditev ni bilo primerno poskrbljeno
Na obravnavi so bili zaslišani tudi starši pokojnih deklet, ki so izjavili, da je bilo za varovanje neprimerno poskrbljeno, saj bi morali biti glede na oglaševanje prireditve in prvi šolski dan počitnic pripravljeni na visoko število obiskovalcev.

Zaslišana sta bila tudi prodajalec kart in garderober ter natakar, ki sta izjavila, da sta bila prisotna le en ali dva varnostika Enigme, poleg tega pa še trije reditelji. Natakar je še poudaril, da Zavašnikova ni imela posebne funkcije v lokalu.

Nadaljevanje sojenja bo 30. januarja z zaslišanjem več mladostnikov, ki so bili tisti večer pred lokalom. Za očitano dejanje povzročitve splošne nevarnosti je sicer zagrožena kazen od enega do osem let zapora.

Sojenje v primeru Lipa