Grožnjam naj bi prisostvoval tudi Zmago Jelinčič, ki je to že zanikal. Foto: BoBo
Grožnjam naj bi prisostvoval tudi Zmago Jelinčič, ki je to že zanikal. Foto: BoBo
Srečko Prijatelj na sodišču
Vidno shujšani poslanec Srečko Prijatelj je na prvi obravnavi zavrnil vse obtožbe. Po njegovih besedah gre za politični konstrukt, za katerim stoji notranja ministrica Katarina Kresal. Foto: MMC RTV SLO
Mikuža ni bilo na zaslišanje v primeru Prijatelj

"Je pa res, da se o zadevi zdaj odloča tudi na vrhovnem sodišču," je še dejal Gaberščik, ki sicer zahteva odpravo pripora.

Pred sodiščem bi sicer moral pričati podjetnik Marjan Mikuž, ki pa ga ni bilo, namesto njega pa je pričala njegova hči Lara Mikuž, ki je sicer zaposlena v državnem zboru pri poslanski skupini SNS. Povedala je, da je Prijatelj njenemu očetu prek SMS-sporočil grozil, da ga bo diskreditiral in poslovno uničil, nato pa naj bi mu pisal tudi sporočila z grožnjo o fizičnem nasilju oziroma "da bi mu lahko koga poslal ali da se mu lahko kaj zgodi v prometu". Grožnje naj bi poslanec nato razširil na vso družino.

Na vprašanje, ali je Prijatelj, katerega sodelavka je bila od februarja 2008, kdaj grozil tudi njej, je odvrnila, da neposredno ne, je pa neki dogodek razumela kot grožnjo.

V času letošnje redne januarske seje je tako po njenih besedah Prijatelj v pisarno, v kateri je poleg Mikuževe sedel še predsednik SNS-a Zmago Jelinčič, prinesel pištolo. Po njenih navedbah je dejal, da je pištola nabita, želel naj bi, da jo Mikuževa prime v roke, vendar je to zavrnila in pištolo po mizi porinila proti njemu.

Jelinčič: Gre za "eklatantno laž"
Zmago Jelinčič je njene navedbe komentiral kot "eklatantno laž" in "neumnost". Po njegovem mnenju je njena izjava dogovorjena s policijo. "Tako je na naših sodiščih: določeni ljudje imajo policijsko zaslombo in lahko delajo in govorijo, kar hočejo," pravi Jelinčič in dodaja, da bo "z največjim veseljem" enako povedal tudi na sodišču.

Prijatelj zahteval nazaj denar za oglase?
Dolores Žigon Klaut
, direktorica lokalne televizije Vitel, pa je dejala, da je Prijatelj grozil tudi njej, saj je pred parlamentarnimi volitvami leta 2008 podjetje Mercata Vitelu plačalo 15.000 evrov le za Prijateljeve predvolile oglase. Ta naj bi nato ocenil, da toliko niso stali, in polovico zneska zahteval nazaj, je za TV Slovenija poročala Eugenija Carl. Prijatelj se sicer brani, da je pravzaprav terjal plačilo za oddaje, ki jih je pripravil na tej televiziji.

Potokar: Prijatelj me je izsiljeval
Pred senat je stopil tudi župan Divače Matija Potokar, ki je Prijatelja ovadil, ker naj bi ga ta izsiljeval za 20.000 evrov. Dejal je, da je podjetje Premik Invest, ki je dobilo posel gradnje poslovno-stanovanjskega kompleksa v Divači, njegova lastnika pa sta bila Mikuž in Prijateljeva žena, med pridobivanjem gradbenega dovoljenja občini plačalo 12.000 evrov komunalnega prispevka.

Posel nato ni bil izpeljan, po besedah Potokarja pa so denar vrnili. Omenjenih 20.000 evrov je tako označil za izmišljotino, prav tako pa je zanikal poslančeve navedbe, da je bila ta vsota podkupnina za pridobljen posel in da je s tem denarjem kupil nov avto.

Razložil je še, da je Mikuž oziroma podjetje Premik net njegovi ženi Kleliji Potokar dalo 5.000 evrov sponzorskih sredstev za tisk neke zgodovinske knjige, ki pa jih je vrnil takoj za tem, ko je dobil prvo Prijateljevo grozilno SMS-sporočilo.

Potokar je trdil, da Prijatelja pozna le bežno in se nista družila oziroma se ne spomni, da bi bil kdaj pri njem doma. Na vprašanje, kako je vedel, da mu je sporočilo poslal Prijatelj, pa je župan odgovoril, da se mu je ime izpisalo na telefonu, kar pomeni, da je imel njegovo telefonsko številko, a župan to zanika.

Sojenje se nadaljuje v ponedeljek, ko bo kot priča nastopil Marjan Mikuž, ki je prihod odložil zaradi dopusta.

Zakonca odgovarjata le zagovorniku in sodnici
Poslanca SNS-a obtožnica sicer bremeni kaznivega dejanja izsiljevanja, nadaljevanega kaznivega dejanja samovoljnosti ter kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem. Poleg Prijatelja se na sodišču kot soobtožena zaradi pomoči pri kaznivem dejanju zagovarja tudi njegova žena Aleksandra Prijatelj.

Zakonca sta že prvi dan napovedala, da bosta odgovarjala le na vprašanja svojih zagovornikov in sodnice, ne pa tudi na vprašanja tožilke in zagovornika novogoriškega podjetnika Marjana Mikuža, ki naj bi ga Prijatelj izsiljeval.

Mikuža ni bilo na zaslišanje v primeru Prijatelj