Obtoženi 48-letnik je v preteklosti zaradi sostorilstva pri nasilni smrti leta 2004 že sedel v zaporu. Foto: Shutterstock
Obtoženi 48-letnik je v preteklosti zaradi sostorilstva pri nasilni smrti leta 2004 že sedel v zaporu. Foto: Shutterstock

Moški je 28. maja zvečer grozil, da bo v večstanovanjski hiši v središču Ptuja odprl ventil na plinski jeklenki in sprožil eksplozijo. Policisti so izvedli evakuacijo stanovalcev bloka, po okoli treh urah je moškega kriminalistoma uspelo pregovoriti, da je odprl vrata svojega stanovanja. Ob tem jima ga je uspelo tudi obvladati, s čimer sta po navedbah mariborske policijske uprave preprečila nadaljnje ogrožanje življenja ljudi in povzročitev morebitne škode.

Sorodna novica Konec nevarnosti: Moškega, ki je na Ptuju grozil s plinsko jeklenko, so že prijeli

Okrožni državni tožilec Uroš Tomažič je za 48-letnika po navedbah Slovenskih novic bremenil kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, ker je grozil, da bo razstrelil večstanovanjski objekt, in s tem ogrožal zdravje, življenje in premoženje številnih ljudi.

Za povzročitev splošne nevarnosti zakon predpisuje kazen od enega do osmih let zapora, obtoženi pa je z zagovornico po pisanju časopisa Večer na tožilstvu izposloval, da so v sporazum o priznanju zapisali, da bo tožilstvo zanj predlagalo kazen 22 mesecev zapora, kar bo smel prestajati na polodprtem oddelku.

Na polodprtem oddelku zapora bo prestal še 15 mesecev kazni

Tožilstvo je v tak predlog privolilo zaradi obtoženčeve obljube, da bo po prestani kazni odšel na zdravljenje od odvisnosti od alkohola, saj je z eksplozijo grozil opit, pod vplivom alkohola pa je v preteklosti zakrivil tudi več drugih kaznivih dejanj.

Sodnica na ptujskem okrožnem sodišču Katja Kolarič je v izreku sodbe v celoti sledila tožilcu in 48-letnika obsodila na leto in deset mesecev zapora, ni pa ugodila predlogu njegove odvetnice za odpravo pripora, pač pa mu je ta ukrep podaljšala do pravnomočnosti sodbe. Ker se obsojeni ne namerava pritožiti, bo pravnomočnost nastopila kmalu, on pa bo smel iz strogega pripornega režima v polodprti oddelek zavoda, kjer ga do konca kazni čaka še 15 mesecev zapora, še piše Večer.

Gre sicer za nekdanjega kaznjenca, ki je bil pred leti v zaporu zaradi umora februarja 2004. V sostorilstvu z dvema moškima je bil vpleten v nasilno smrt 23-letnega Ptujčana, čigar truplo so našli v opuščenem lokalu.