Za poškodbe in telesne ter duševne bolečine od obdolženca terja 23.000 evrov odškodnine. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
Za poškodbe in telesne ter duševne bolečine od obdolženca terja 23.000 evrov odškodnine. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović

Obtožnica Emirju Bajrektareviću očita, da je lani popoldne med prepirom z nožem zamahnil proti Josipu Leskovarju, vendar se mu je ta dvakrat izmaknil. Obdolženi ga je večkrat udaril, tako da je oškodovanec padel, nato pa ga je zabodel v hrbet, mu tako poškodoval pljučno krilo in povzročil pnevmotoraks. "Posledično je bilo Leskovarjevo življenje konkretno ogroženo. Le zaradi pravočasne zdravniške pomoči je ostal pri življenju," je obtožnico predstavila tožilka Nika Omahen Ušeničnik.

44-letni oškodovanec, ki je bil danes vabljen na sodišče, vendar se naroka ni udeležil, je podal premoženjskopravni zahtevek, v katerem je poudaril, da mu je bilo zaradi hude telesne poškodbe začasno okrnjeno zdravje in povzročena velika stopnja bolečine, pri čemer poškodbe še do danes niso v celoti pozdravljene.

Poudaril je, da je bila vbodna rana med lopaticama dolga štiri centimetre in da je v pljučih nastal osem centimetrov velik hematom. Polomljeno je imel tudi rebro. Poleg tega mu je, kot je navedel, napad povzročil duševne težave in strah pred obdolženim. Za poškodbe in telesne ter duševne bolečine od obdolženca terja 23.000 evrov odškodnine.

Leskovar zagotavlja, da ni izzval napada

Leskovar je v premoženjskopravnem zahtevku zapisal tudi, da je obdolženca med napadom večkrat prosil, naj odvrže nož, ta pa je še naprej meril v vitalne dele njegovega telesa. "Z ničimer nisem izzval tega dogodka," je ob tem zagotovil Leskovar.

V preteklosti se je sicer tudi sam že znašel na zatožni klopi. Kot je poročal Dnevnik, je leta 2009 v jeseniški prodajalni kebaba z nožem enajstkrat zabodel 35-letnika in ga ubil. Ker naj bi dejanje storil v neprištevnem stanju, ga je kranjsko okrožno sodišče leta 2011 oprostilo obtožbe za umor, sodbo pa je potrdilo tudi višje sodišče.

Obtožbo Bajrektarević zanika

Obdolženi Bajrektarević na drugi strani doslej še ni bil v kazenskem pregonu. "V 30 letih bivanja v Sloveniji nisem imel nobenega opravka s policijo, dokler nisem bil potisnjen v situacijo, da se moram braniti," je danes povedal 43-letni državljan Bosne in Hercegovine, ki je ekonomski tehnik, živi na Jesenicah in ima dva otroka.

Obtožbo tožilstva o poskusu uboja je zanikal, prav tako trditve oškodovanca iz premoženjskopravnega zahtevka. O razlogih za spor danes ni spregovoril. Svoj zagovor bo podal na začetku glavne obravnave, predvidoma 30. julija, razpisanih pa je tudi več narokov v septembru in oktobru. Obdolženi medtem ostaja v priporu, saj je sodnica Nina Prosen zavrnila predlog obrambe, da bi sodišče pripor odpravilo ali nadomestilo s hišnim priporom.

Na predobravnavnem naroku je obdolženi sodeloval po videopovezavi z mariborskim zaporom, saj ga zaradi kadrovskih težav pravosodni policisti niso pripeljali na sodišče. Čeprav se obdolženi z videokonferenco ni strinjal, se je sodnica odločila, da današnji narok opravijo na daljavo, kar zakon dopušča, tudi če stranki s tem ne soglašata.

Sodnica je ocenila, da je videokonferenca smiselna, da se postopek čim prej začne. Kadrovske težave pravosodnih policistov namreč trajajo že dlje časa in le izjemoma katerega od obdolžencev privedejo na sodišče. Za začetek glavne obravnave pa bo vztrajala, da obdolženemu zagotovijo privedbo na sodišče.