Foto: MOL
Foto: MOL

Nesreča se je zgodila na Osnovni šoli Miška Kranjca, kjer se je v eni od učilnic v starem delu šole, kjer v zadnjih letih ni bilo gradbenih posegov, s stropa zrušil del ometa, so sporočili z Mestne občine Ljubljana. "Trenutno se dela izvajajo v avli, jedilnici in zunaj objekta in niso vplivala na nastale poškodbe."

Vodja oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje na ljubljanski mestni občini Marija Fabčič je v izjavi za medije pojasnila, da gre pri poškodbah petih učencev predvsem za odrgnine. "Dva otroka sta bila tudi na urgenci, eden je bolj za vsak slučaj dobil vratno opornico," je dodala. V razredu je bila po njenih besedah v času dogodka učiteljica angleščine, ki pa ni bila poškodovana.

Kot je za Televizijo Slovenija dejal ravnatelj Osnovne šole Miška Kranjca Tadej Šeme, iz stropa ni odpadel ves omet (ki ga je videti na fotografiji) naenkrat. "Padal je postopoma, tako da je velika večina učencev ušla padajočemu ometu. Pet učenk pa je lažje poškodoval. Dogodek seveda obžalujemo in si želimo, da do njega ne bi prišlo."

Po besedah vodje službe za razvojne projekte in investicije ljubljanske mestne občine Mete Gabron je v učilnici 8. a razreda zadnji sloj ometa odpadel na območju, manjšem od štirih kvadratnih metrov. Poudarila je, da se strop ob tem ni porušil.

Ravnatelj šole je starše otrok takoj obvestil o dogajanju in vse učence, ki so imeli pouk v starem delu šole, poslal domov, za mlajše pa organiziral podaljšano bivanje v novem prizidku. O dogodku so bili takoj obveščeni reševalci, ki so oskrbeli poškodovane učence, in policija.

MOL je po nesreči prepovedal uporabo vseh učilnic v tem delu šole in angažiral strokovnjaka gradbenega inštituta ZRMK. Na podlagi preliminarnih ugotovitev inšpekcijskega nadzora je gradbeni inšpektor izrekel ustno odločbo na zapisnik o prepovedi uporabe vseh učilnic v starem delu objekta, saj objekt ni varen. "Ugotovljeno je bilo, da so stropni ometi v tem delu objekta debeline do šest centimetrov in niso stabilni," so sporočili z inšpektorata za okolje in prostor. Podrobnejše ugotovitve in ustrezni ukrepi bodo znani po nadaljevanju inšpekcijskega pregleda in presoji pristojnih strokovnjakov gradbene fizike.

Predmetna stopnja do nadaljnjega s poukom na daljavo

Kot so še sporočili z MOL-a, bo od ponedeljka, 11. aprila, za učence od 5. do 9. razreda pouk začasno potekal na daljavo. Za učence od 1. do 4. razreda bo pouk potekal v prostorih šole v novozgrajenem prizidku.

Policisti sicer še zbirajo obvestila o vseh okoliščinah dogodka. "Obveščen je bil tudi pristojni gradbeni inšpektorat. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo," so sporočili s PU-ja Ljubljana,

Na MOU-ju so dodali, da nesrečo obžalujejo. "Ves čas skrbimo za varnost otrok v šolah, kar dokazujejo številne prenove in izboljšave, ki smo jih izvedli v zadnjih letih. Dogajanje na šoli bomo spremljali še naprej in skupaj z vodstvom šole skrbeli za varnost otrok."

Učence v ljubljanski šoli poškodoval omet