Policija je predstavila uspešnost preiskave kaznivih dejanj na območju PU Ljubljana, dodatno podrobneje še za Kočevsko. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
Policija je predstavila uspešnost preiskave kaznivih dejanj na območju PU Ljubljana, dodatno podrobneje še za Kočevsko. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović

V zadnjih dveh mesecih in v prvih dneh septembra so na območju Policijske uprave Ljubljana skupno obravnavali več kot 3300 kaznivih dejanj zoper premoženje, nekaj manj kot tretjina jih je že uspešno preiskanih, je na novinarski konferenci povedal Valter Zrinski, vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije PU-ja Ljubljana.

Mario Abram, načelnik Policijske postaje Kočevje pa je predstavil delo policije na širšem geografskem območju Kočevja, Ribnice in Grosuplja. Dejal je, da je bila preiskana skoraj polovica kaznivih dejanj, v posamičnih enotah pa celo več kot polovica.

Sorodna novica Župan Novega mesta po streljanju v romskem naselju: "Kriva je država s svojim neukrepanjem"

Na območje so v zadnjem času napotili večje število policistov, je pojasnil Abram. Čeprav se spopadajo s kadrovsko stisko, jim je uspelo s prerazporeditvami zagotoviti močnejšo prisotnost policije. "Če zaznamo večje število kaznivih dejanj ali odklonskih ravnanj, potem prilagajamo tudi število policistov na terenu," je še pojasnil Abram.

Na novinarsko vprašanje, ali držijo informacije, da policisti na območjih policijskih postaj Ribnica in Kočevje zaradi izbruhov nasilja, ki naj bi izhajali iz nekaterih romskih naselij, ne želijo več delati, je dejal, da to ne drži in da se ne dogaja, "da ne bi hoteli delati na teh dveh območjih". Zanikal je govorice, da naj bi zaradi prezahtevnosti dela z Romi in groženj pet policistov kočevske policijske postaje nedavno podalo odpoved. "Lahko potrdim, da se soočamo s kadrovskimi težavami, da bi policisti dajali odpoved zaradi romske problematike, pa ne drži. Vsaj jaz osebno nimam podatkov o tem," je dejal.

Se pa na tem območju po navedbah Abrama pozna okrepljeno policijsko delo, saj se je zmanjšalo število kaznivih dejanj in drugih delinkventnih ravnanj. O tem, za koliko se je povečalo število policistov na njihovem območju, sicer ni želel govoriti, saj da gre za operativne podatke. "Gre pa za dinamične oblike dela, ko število policistov na terenu prilagajamo glede na potrebe skupaj s PU Ljubljana," je dejal.

Zanikal je tudi pisanja, da so se nedavno policisti v Kočevju zaklenili na policijsko postajo, potem ko so se tam zatekle osebe, na katere naj bi streljali Romi. Šlo naj bi za standarden postopek v nočnem času, ko policisti zaradi zagotavljanja varnosti zaklepajo vrata, tudi ob obravnavi oseb, ki pridejo k njim, so povedali na novinarski konferenci. Da se policisti niso bali Romov, po besedah Abrama dokazuje tudi to, da je dežurni policist odšel ven in jih napotil, naj gredo stran od policijske postaje.

Na vprašanje, ali ima policija trenutno na terenu dovolj pooblastil za učinkovito delo, pa je Zrinski odgovoril: "Odzovemo se na vsak klic. Naš cilj je, da se storilci odkrijejo in se hitro in učinkovito procesirajo. Pooblastila imamo, kakršna imamo, in če jih bomo dosledno izvajali, mislim, da tukaj ni večjih težav."

Na področju premoženjske kriminalitete preiskana manj kot tretjina kaznivih dejanj

"Naše intenzivno delo na terenu v poletnih mesecih, kvalitetno opravljeni ogledi krajev kaznivih dejanj in preiskave sledi, temeljite kriminalistične preiskave kaznivih dejanj, sodelovanje med enotami in tudi sodelovanje z občani ter lokalnimi skupnostmi se odraža v dobri preiskanosti kaznivih dejanj," je poudaril Zrinski. "Ta na območju Policijske uprave Ljubljana znaša več kot 40 odstotkov." Na področju premoženjske kriminalitete pa nekaj manj kot tretjina.

"Kazniva dejanja zoper premoženje pomembno vplivajo na občutek varnosti. Običajno so s kaznivimi dejanji oškodovani posamezniki, ki jim je bila s tem povzročena za njih neprecenljiva materialna škoda in imajo posledično občutek neposredne ogroženosti. Enako velja, da so oškodovanci pri vlomih in podobnih dejanjih pogosto pretreseni, saj občutek, da so se neznanci gibali v njihovem domu, ki naj bi bilo varno zavetje, ni prijeten," je poudaril Zrinski.

Med drugim so prisotni na novinarski konferenci poudarili, da lahko za varnost in preprečitev kaznivih dejanj veliko občani veliko storijo tudi sami in predvsem, da o njih takoj obvestijo policijo.