Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni. Foto: BoBo
Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni. Foto: BoBo

V streljanju v romskem naselju Šmihel v občini Novo mesto je bil v nedeljo naključno poškodovan en otrok, ki ni življenjsko ogrožen. Na dogodek so se odzvali štirje župani, ki se v zadnjem času spopadajo s težavami v nekaterih romskih naseljih v svojih občinah. Skrbi jih namreč, da bodo razmere v prihodnje še bolj eskalirale.

"Obžalujemo, da je včeraj prišlo do strelskega obračuna znotraj romske skupnosti med dvema družinama. Žrtev tega streljanja je bil otrok, mladoletna deklica. Na srečo ni šlo za tragičen izid, ampak za hujšo telesno poškodbo," je na novinarski konferenci povedal novomeški župan Gregor Macedoni. Kot je dejal, gre za dokaz, da so "Romi sami sebi največja grožnja" ter da je za nastali položaj najbolj odgovorna država, s svojim neukrepanjem.

Sorodna novica V streljanju v Šmihelu poškodovan otrok, ki ni v smrtni nevarnosti

Dogodek po njegovih besedah tudi kaže, "da floskule, da gre za nestrpnost med večinskim prebivalstvom in Romi", ne držijo, zato je odgovorne pozval k resnemu ukrepanju: "Želim si, da si vsi v Sloveniji nalijemo čistega vina, da samo z nekaj terenskimi obiski visokih vladnih predstavnikov, ki bodo skušali pomiriti vzdušje, problematika, ki ima veliko bolj globoke, sistemske vzroke, ne bo odpravljena," je dejal. Izrazil je upanje, da se odgovorni ne bodo premaknili šele ob morebitnih bolj tragičnih dogodkih, do katerih lahko pride.

Kočevski podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Gregor Košir obžaluje, da se morajo župani občin, v katerih živijo Romi, zbirati vedno takrat, ko gredo zadeve že čez rob. Zagotovil je, da bodo občine pri reševanju romskih vprašanj opravile svoje naloge, predvsem še dodatno pritiskale, da bodo romski otroci obiskovali šole in skozi socialna podjetja pomagale pri zaposlovanju romske populacije, "vendar pa je treba najprej urediti osnovni varnostni položaj".

V ta namen je treba po njegovi oceni nujno spremeniti zakonodajo, zato je apeliral na notranjega ministra in ministrico na pravosodje, da po hitrem postopku preučita, katere spremembe bi bile potrebne. Nujno je treba nasloviti predvsem bagatelno krajo, opraviti razpravo o tem, ali je socialna pomoč res nedotakljiva tudi za kršitelje zakonov, ter povečati pooblastila policiji. "To so tri ključne zadeve, ki jih moramo rešiti, če želimo, da prime kakršen koli integracijski ukrep," je pozval.

Župan občine Črnomelj Andrej Kavšek je opozoril, da so imeli tudi v Beli krajini "pester vikend". Po njegovih besedah je zagorela hiša v romskem naselju, bilo je nekaj policijskih intervencij itd. Kavšek je prepričan, da potrebuje policija večja pooblastila. Dodal je, da so njegovi občani tudi policisti, ki pa se mu smilijo zaradi njihove nemoči. Podobne zahteve je po njegovih navedbah podal tudi policijski sindikat. Pozval je tudi k hitremu ukrepanju, v katero naj se vključijo vse pristojne službe. Večkrat je tudi poudaril, da ne uporablja izraza "romska problematika", saj problemi ne zadevajo vseh pripadnikov romske skupnosti, ampak da gre za socialno problematiko. "Stanje smo rahljali, odgovornosti pa nismo dodajali," je še dejal Kavšek.

Tudi v Posavju se stanje ne izboljšuje, je dejal župan občine Brežice Ivan Molan. Pri čemer je poudaril, da so pristojnosti in odgovornosti do romske skupnosti med državo in občinami v zakonodaji jasno porazdeljene. "Občine imamo samo eno nalogo, da zagotavljamo prostorske rešitve oziroma zemljišča, kjer si Romi lahko uredijo legalne objekte," je poudaril Molan.

Zagotovil je, da bodo občine še naprej opravljale svoje naloge, bo pa morala svoje narediti predvsem država, ki je zadolžena tako za sistem vzgoje in izobraževanja kot trg dela. Vlado in pristojna ministrstva je tudi on pozval, naj opravijo svojo nalogo, sicer pa naj odstopijo. Z neukrepanjem namreč delajo škodo vsem, predvsem pa tistim Romom, ki se trudijo živeti po zakonih. "Prišli smo namreč v obdobje, ko se občani bojijo Romov, tudi tistih, ki pridejo z dobrimi nameni, in s tem ne pomagamo romski skupnosti, ampak ji delamo škodo. Upam, da bodo to enkrat spoznali predvsem v parlamentu, kjer si še vedno zatiskajo oči," je opozoril.