V povezavi s spoštovanjem veljavnih vladnih odlokov so policisti na zadnji dan v letu 2020 v okoli 2.000 nadzorih izrekli 32 opozoril in izdali 20 plačilnih nalogov in hitrih postopkov. Foto: BoBo
V povezavi s spoštovanjem veljavnih vladnih odlokov so policisti na zadnji dan v letu 2020 v okoli 2.000 nadzorih izrekli 32 opozoril in izdali 20 plačilnih nalogov in hitrih postopkov. Foto: BoBo

Kot so sporočili z Generalne policijske uprave, so v preteklih 12 urah na interventno številko policije 113 sprejeli 1.178 klicev. Med 318 interventnimi klici je bilo 15 dogodkov takih, ki so zahtevali nujno ukrepanje.

Na področju prometne varnosti so policisti obravnavali 10 prometnih nesreč s premoženjsko škodo in eno s hujšimi telesnimi poškodbami. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola so pridržali dva voznika in zasegli štiri vozila zaradi hujših kršitev cestnoprometnih predpisov.

Na silvestrovo so imeli veliko dela dežurni zdravniki

V Radovljici zasegli več kot 100 kosov pirotehnike

Javni red in mir je bil kršen v 46 primerih na javnih krajih in 74-krat v zasebnih prostorih, policisti so devet kršilcev pridržali.

V enem izmed primerov kršitve javnega reda in miru so radovljiški policisti moškemu zasegli več kot 100 kosov pirotehničnih izdelkov različnih kategorij, obravnavajo pa ga tudi zaradi nedovoljenega gibanja ponoči, so sporočili s Policijske uprave v Kranju. Kot so pojasnili, je šlo pri kršitvah na javnih krajih v večini primerov za motečo uporabo pirotehnike in vznemirjanje občanov z njo, pri kršitvah v zasebnih prostorih pa za hrup.

Razbito steklo na zgradbi parlamenta. Foto: Twitter Igorja Zorčiča
Razbito steklo na zgradbi parlamenta. Foto: Twitter Igorja Zorčiča

Razbito steklo na stavbi DZ-ja

Na zgradbi parlamenta v središču Ljubljane je na novoletni dan mogoče opaziti poškodovano steklo enega od oken, ki gledajo na Šubičevo ulico. Na razbito steklo je z objavo fotografije prek družbenega omrežja Twitter opozoril tudi predsednik DZ-ja Igor Zorčič.

"Razbito steklo na zgradbi državnega zbora je žalosten začetek novega leta," je tvitnil Zorčič. Ob tem se je vprašal, ali gre za upor, h kateremu nekateri pozivajo. Dodal pa je ključnik vandalizem.

V urgentnem centru UKC-ja Ljubljana obravnavali 230 pacientov


V urgentnem centru ljubljanskega UKC-ja so na najdaljšo noč v letu na kirurški in internistični urgenci obravnavali 230 pacientov, od tega po 21. uri približno 30 samo v urgentnem kirurškem bloku. "Te številke so žal primerljive z lanskim letom. Upamo, da to ni odraz tega, da ljudje niso odgovorno praznovali. Obenem pa bi se radi zahvalili tistim, ki so to storili in na ta način rešili kakšno življenje," je v izjavi novinarjem povedal Marko Jug, nadzorni travmatolog urgentnega kirurškega bloka.

Vsakega bolnika, ki sprejmejo, ga obravnavajo kot potencialno okuženega z novim koronavirusom, zato jih sprva izolirajo v sivi coni in jim odvzamejo bris. Ker vseh rezultatov testov še niso prejeli, o konkretnejših številkah glede tega, koliko okuženih so sprejeli v pretekli noči, ni mogel spregovoriti.

Jug je še dodal, da so za letošnje silvestrovo pričakovali velik upad primerov alkoholnih opojev, a so številke primerljive z lanskimi – ob tem je znova izrazil upanje, da to "ni odraz tega, da so ljudje neodgovorno praznovali" novo leto.

Po besedah vodje izmene na reševalni postaji Tahija Globačnika je letošnja najdaljša noč minila dokaj umirjeno, a ne povsem mirno. Število intervencij je bilo podobno, kot jih po navadi naštejejo ob koncih tedna. Skupaj so jih imeli 66, od tega 11 težjih. Dve poškodbi sta bili hujši. "Ljudje so očitno upoštevali navodila in se niso družili preveč, ampak so bili s svojimi najbližjimi," je dejal.

Z reševalnim vozilom pa niso odpeljali nobenega poškodovanega s pirotehniko, nekaj več kot v običajnih nočnih izmenah pa je bilo prevozov zaradi preveč popitega alkohola in zlorabe drog. V primerjavi z lani je bilo sedem intervencij manj in precej manj opitih silvestrovalcev. Še vedno pa so opravili veliko prevozov covidnih bolnikov. Po oceni Golobočnika je bila kar tretjina prevozov povezana s poslabšanjem covidne bolezni. Sredi noči so reševalci z razpoložljivimi avtomobili izvedli tudi tradicionalno "povorko" in si tako na daljavo voščili novo leto.

Sorodna novica Prvi otrok leta 2021 je Vid, ki se je rodil v Postojni

Na silvestrovo obravnavali tudi tri primere nasilja v družini

Obravnavali so tri kazniva dejanja nasilja v družini, zaradi zaščite žrtev nasilja v družini pa so dvema osebama izrekli ukrep prepovedi približevanja. Med obravnavanimi kaznivimi dejanji je bilo največ premoženjskih kaznivih dejanj.

Poleg tega so policisti prijeli še štiri osebe zaradi nezakonitega prehoda državne meje. Kot so sporočili z mariborske policijske uprave, so policisti na mejnem prehodu Gruškovje v četrtek ob 20.55 v tovornem vozilu s pripetim polpriklopnikom in turškimi registrskimi tablicami prijeli štiri državljane Afganistana, ki so se poskušali izmakniti mejni kontroli.

Policisti so opravili tudi več poostrenih nadzorov, pri katerih so nadzirali kriminalna žarišča in ugotavljali kazniva dejanja in prekrške.

V povezavi s spoštovanjem veljavnih vladnih odlokov so policisti na zadnji dan v letu 2020 v okoli 2.000 nadzorih izrekli 32 opozoril in izdali 20 plačilnih nalogov in hitrih postopkov. Nekatere nadzore so opravili tudi na podlagi 21 sprejetih prijav o domnevnih kršitvah odlokov občanov.