Obtožnica je rezultat prisluškovanja telefonskim pogovorom nekoč najvplivnejših v mariborskem županstvu. Verlič je bil pridržan v veliki kriminalistični akciji maja 2011. Foto: MMC RTV SLO
Obtožnica je rezultat prisluškovanja telefonskim pogovorom nekoč najvplivnejših v mariborskem županstvu. Verlič je bil pridržan v veliki kriminalistični akciji maja 2011. Foto: MMC RTV SLO

Potem ko je nekdanji mariborski župan Franc Kangler že pogost obiskovalec mariborskih sodnih dvoran, se je danes na zatožni klopi znašel še nekdanji podžupan Andrej Verlič, sicer dolgoletni član LDS-a, trenutno pa mestni svetnik Ekipe za Maribor. Tožilstvo mu očita sprejemanje podkupnin za nezakonito posredovanje pri gradnji prizidka in obnovi Zdravstvenega doma Maribor.

Ob Verliču, ki se bo s tožilstvom o morebitnem priznanju krivde še pogajal, pa se bosta pred roko pravice znašla še direktor Zdravstvenega doma Jernej Završnik in nekdanji direktor Konstruktorja Marjan Pintar, ki ju na sodišče danes ni bilo. Vsi trije obdolženi so se ujeli v prisluhe, ki jih dolžijo očitanih kaznivih dejanj.

Zagovorniki: Dokazi pridobljeni nezakonito
O očitkih zoper direktorja Zdravstvenega doma Maribor Jerneja Završnika pa njegov zagovornik Andrej Ketiš pravi: "Zoper obtožbo smo ugovarjali. Kar se očita Završniku, je smešno in neresno. Očita se mu krajevna diskriminacija, ko je ZD spremenil pogoje za javni razpis."

K spremembi razpisnih pogojev naj bi Završnika nagovoril nekdanji podžupan Verlič, ki je s tem priskrbel posel Pintarjevemu Konstruktorju, od katerega je po zatrjevanju tožilstva za mariborski hokejski klub, čigar predsednik je, nezakonito pridobil več kot 25.000 evrov.

Verličev zagovornik Bojan Grubar, ki trdi, da so bili dokazi pridobljeni nezakonito, pa na očitke Verliču odgovarja: "Z dejanjem, ki ga je naredil, je privarčeval 800.000 evrov davkoplačevalskega denarja."

Pogajanja o priznanju krivde
Prizidek bi namreč, če spremembe razpisa ne bi bilo, stal namesto 1,7 kar 2,5 milijona evrov, še dodaja zagovornik Verliča, ki se bo, tako kot Pintar, o morebitnem priznanju krivde in višini kazni še pogajal s tožilstvom.

"Glede na vse dokaze, ki so zbrani, pričakujem, da bodo obdolženi krivdo priznali," pa pravi tožilec Boris Marčič. Ne glede na rezultat pogajanj se bo predobravnavni narok nadaljeval 11. februarja.

Tomaž Karat, Radio Maribor