Požar na Krasu je izbruhnil le dan po tem, ko je Uprava za zaščito in reševanje v sredo za večji del Primorske razglasila veliko požarno ogroženost. Foto: Gasilska zveza Slovenije
Požar na Krasu je izbruhnil le dan po tem, ko je Uprava za zaščito in reševanje v sredo za večji del Primorske razglasila veliko požarno ogroženost. Foto: Gasilska zveza Slovenije

Z Uprave RS za zaščito in reševanje so sporočili, da je v naravnem okolju okoli 10. ure zagorelo pri naselju Šibelji v občini Komen, okoli 11.30 pa so na družbenem omrežju X zapisali, da "gori celoten hrib Trstelj, požar pa se širi proti Novi Gorici".

Kot je za Prvi dnevnik Televizije Slovenija povedal poveljnik novogoriških poklicnih gasilcev Simon Vendramin, požar na Trstelju dodatno širi veter. Ocenil je, da je zagorelo okoli 120 hektarjev gozdnih površin. Z ognjem se bojuje več kot 200 gasilcev iz 70 različnih gasilskih enot ter tudi pripadniki državne enote za gašenje iz zraka, pri intervenciji pa ob tem pomagajo tudi pripadniki drugih služb.

V zraku sta prvič tudi dve slovenski letali air traktor, ki jima ob tem pri gašenju iz zraka pomagata dva policijska helikopterja. Kmalu se jim bosta po napovedih pristojnih pridružila še dva vojaška. Iz Slovenske vojske so namreč sporočili, da bosta na Krasu gasiti pomagali posadki helikopterjev Bell 412 in Cougar. V pripravljenosti za pomoč pa so glede na potrebe na terenu tudi dodatne sile in sredstva, so dodali v vojski.

Ogenj ne ogroža nobenega objekta

Sorodna novica V požarih v Makedoniji pomagata tudi SV in policija. Če ju bodo potrebovali, se bosta vrnila domov.

Vendramin je poudaril, da ogenj trenutno ne ogroža nobenega objekta. "Zavarovali smo dva objekta, in sicer kočo na Trstelju in pa seveda radijski oddajnik, med intervencijo pa smo pa evakuirali tudi čredo ovac, ki je bila na Trstelju," je pojasnil. V bližini požara je tudi mednarodni daljnovod, ki povezuje Slovenijo in Italijo. Kot je pojasnil poveljnik novogoriških gasilcev, so že podali zahtevo za njegov odklop, vendar postopki še trajajo. Lokalni daljnovodi so bili medtem zaradi varnosti že odklopljeni.

Vendramin sicer glede na trenutne ocene na terenu računa, da bo požar omejen do večera oz. najpozneje do jutri zjutraj. "Seveda pa sama intervencija ne bo končana jutri zjutraj, ampak bo trajala še nekaj dni, ker bo treba požar glede na vremenske razmere nadzirati, očistiti območje okrog požarišča ter ga popolnoma zaliti, da ne bi prišlo do ponovnega izbruha," je pojasnil.

Burja, ki otežuje delo gasilcem, bo po napovedih vremenoslovcev pihala še danes in tudi v petek, s tem da bo ponoči prehodno nekoliko oslabela. Ponehala pa bo verjetno nato šele v soboto zvečer, je povedal vremenoslovec Agencije RS za okolje Andrej Velkavrh. V noči na soboto bi ob tem lahko na Krasu padlo tudi nekaj dežja.

Je bil požar podtaknjen?

Po neuradnih informacijah Televizije Slovenija naj bi bil požar podtaknjen na dveh mestih, a uradnih potrditev o tem še ni.

Kot so za portal N1 povedali na koprski policijski upravi, so tudi oni prejeli obvestilo, da naj bi na območju pred požarom opazili vozila, ki naj v to okolje ne bi spadala. Kot so dodali, vse informacije še preverjajo.

Sum, da so bili na delu požigalci, se je pojavil tudi ob požarih na goriškem Krasu pred dvema letoma, a so takrat kriminalisti Policijske uprave Nova Gorica v preiskavi okoliščin ugotovili, da ogenj ni bil podtaknjen.

Požar na Krasu

Zaprtih več cest, pristojni ljudi pozivajo, naj se požarišču ne približujejo


Glede na podatke Uprave za reševanje in zaščito so bili gasilci o požaru obveščeni malo pred 10. uro. Ob 10.34 je poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan aktiviral tudi Državni načrt zaščite in reševanja ob požaru v naravnem okolju

Požar gasita tudi dva air tractorja, ki lahko prevažata 3000 litrov vode, medtem ko imajo navadni helikopterji zmogljivost do 900 litrov vode. Foto: Uporabnik/Rok Peric, Cimet studio
Požar gasita tudi dva air tractorja, ki lahko prevažata 3000 litrov vode, medtem ko imajo navadni helikopterji zmogljivost do 900 litrov vode. Foto: Uporabnik/Rok Peric, Cimet studio

Poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk je tamkajšnje prebivalce pozval, naj omogočijo prednost interventnim vozilom in naj ne hodijo na požarišče zaradi lastne varnosti. Policija prebivalce opozarja tudi, da je na kraju požara prepovedano letenje z droni.

Zaradi požara in intervencije je po podatkih prometnoinformacijskega centra promet na nekaterih cestnih odsekih zelo moten, zaprte pa so ceste Renče–Temnica, Lipa–Dornberk in Komen–Škrbina–Šibelji. Ogenj je sicer med drugim viden tudi z vipavske hitre ceste.

Na območju požara so tudi neeksplodirana ubojna sredstva. Kot je ob tem dejal poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Darko Zonjič so poti, kjer poteka gašenje, sicer načeloma varne. Glede na informacije iz terena je ena granata med požarom že eksplodirala, a so bili gasilci na varni razdalji.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je prek omrežja X ob obsežni intervencija izrekla hvaležnost in podporo gasilcem, lokalne prebivalce pa je pozvala, da v teh težkih trenutkih ostanejo mirni in dosledno upoštevajo navodila pristojnih za zagotovitev varnosti.

Dve leti od največjega požara v zgodovini samostojne Slovenije

Požar je sicer izbruhnil le dan po tem, ko je Uprava za zaščito in reševanje v sredo razglasila veliko požarno ogroženost za območje Istre, Krasa, Postojne, Pivke, Ilirske Bistrice, Vipavske doline, Goriške, Brd in Kanala.

V teh dneh sicer mineva dve leti od začetka velikega požara na Krasu, ki je leta 2022 zajel več kot 2000 hektarjev italijanskega in slovenskega dela planote Kras in se v zgodovino zapisal kot največji požar od osamosvojitve Slovenije dalje.