V noči na četrtek so neznanci popackali vrata judovskega centra v Ljubljani. Foto: Judovski kulturni center
V noči na četrtek so neznanci popackali vrata judovskega centra v Ljubljani. Foto: Judovski kulturni center

Za z grafitom popackanimi vrati se skrivajo muzej holokavsta v Sloveniji, judovski muzej in sinagoga. Pravkar je na ogled razstava o družini Ane Frank, v polnem razmahu pa je tudi vsakoletni festival Hiša strpnosti.

"Niti v najhujši nočni mori si nismo predstavljali, da bomo v enem najbolj miroljubnih evropskih mest kdaj videli sveže narisano svastiko. Še posebej v takšnem kontekstu. Še posebej v kraju, kot je ta. 'Da se to ne bo nikoli več ponovilo' – pravkar smo dobili zelo pomemben dokaz, da se to ponovno dogaja. To je napad na vse nas, ki živimo v blaginji svobodnega sveta. Naše čudovito mesto in država ne smeta nikoli več doživeti strašljive izkušnje, ki so jo pred 75 leti našim državljanom naredili nacisti," je v odzivu na dogodek na družbenem omrežju Facebook zapisal direktor Judovskega kulturnega centra v Ljubljani Robert Baruh Waltl.

"Nacisti in fašisti so umorili več kot 90.000 slovenskih državljanov, med njimi je bilo skoraj 600 Judov. Skupaj se moramo upreti sovraštvu in fanatizmu v naši lepi državi. To ni Bližnji vzhod – Izrael in Palestina. To je naša država. To je Slovenija," je sklenil zapis.

"Težko govorimo o tem, da je antisemitizem pri nas razširjen"

Peter Klepec iz filozofskega inštituta ZRC SAZU se je v Odmevih pridružil obsodbam grafita, a je ob tem poudaril, da gre za incident oziroma za osamljeno dejanje. Nosilci oblasti so se hitro odzvali, "tudi sicer težko govorimo o tem, da je pri nas razširjen antisemitizem". "Mislim, da smo glede antisemitizma res zelo daleč od kakšnega evropskega povprečja." Vsak tak incident je po besedah Klepca provokacija, ki želi doseči svoje. "Dejstvo pa je, da so mnogi že prej opozarjali, da ob tem, kar se dogaja v Gazi in je absolutno grozotno in nesprejemljivo, pripeljalo do naraščanja antisemitizma povsod po svetu," je med drugim povedal Klepec.

Protisemitski grafit na vratih Judovskega kulturnega centra v Ljubljani

Storilce obsodilo tudi ministrstvo za zunanje zadeve

Oglasili so se tudi z ministrstva za zunanje zadeve. V sporočilu za javnost so zapisali, da je dejanje nesprejemljivo. "Sovražno sporočilo, ki se je pojavilo na tem mestu med tradicionalnim festivalom, ne more in ne sme biti odraz naše družbe, temveč mora biti velik opomin, da je treba strpno, zavzeto in aktivno nadaljevati konkretno delovanje za strpno družbo. V Sloveniji si moramo venomer aktivno prizadevati za družbo brez sovražnega govora in dejanj, ki bi bila usmerjena zoper kogar koli," so zapisali.

"Sovražni simboli niso svobodno izražanje mnenj in ne krepijo demokracije, pač pa sovražni govor izjemno škoduje človeškemu dostojanstvu. Naša dolžnost je, da sovražni govor vedno odločno obsodimo in se proti njemu nenehno borimo," je v odzivu dejala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Poklukar obsoja netenje sovraštva

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je povedal, da tudi on ostro obsoja netenje sovraštva in nestrpnosti nad judovsko skupnostjo v Sloveniji. Meni, da smo v demokratični družbi dovolj zreli, da znamo svoje nestrinjanje ali strinjanje izraziti na kulturen in civiliziran način, zaradi česar si tovrstnih dejanj v slovenski družbi ne želimo, ob čemer ga skrbi, da bi se ta še ponavljala. Dodal je še, da slovenska policija že od samega začetka konflikta na Bližnjem vzhodu nad judovskimi pokopališči, sinagogami in drugimi prostori, vezanimi na judovsko skupnost, opravlja višjo stopnjo nadzora, da se tovrstni napadi ne bi dogajali.

Policija preiskuje dogodek

Policija je potrdila, da so neznanci na vrata Judovskega kulturnega centra v Ljubljani ponoči narisali simbola Davidove zvezde in svastike. Policisti so opravili ogled in nadaljujejo zbiranje obvestil zaradi suma spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, kar je kaznivo dejanje.