Šumrada naj bi proračun oškodoval za 350.000 evrov. Veleposlanik za zdaj molči. Foto: BoBo
Šumrada naj bi proračun oškodoval za 350.000 evrov. Veleposlanik za zdaj molči. Foto: BoBo
Nekdanji veleposlanik Šumrada ovaden

Ovadba proti Šumradi, ki ga je zunanje ministrstvo zaradi domnevnih finančnih nepravilnosti v času mandata prejšnjega zunanjega ministra Samuela Žbogarja prijavilo policiji, je bila vložena marca, poroča časopis Dnevnik.

Dobil denar za najemnino, plačal posojilo
Šumrado naj bi sumili poneverb in neupravičene uporabe tujega premoženja. Za bivanje v Parizu je prejemal denar za najemnino, a veleposlanik naj bi ta denar porabil za plačilo obroka posojila, s katerim je stanovanje kupil. Poleg tega naj bi imelo veleposlaništvo ogromne stroške za reprezentanco.

Na ministrstvu trdijo, da diplomat lahko sklene najemno pogodbo in dobi povrnjene stroške nastanitve, medtem ko za odobritev sklenitve pogodbe o obročnem nakupu pravne podlage ni.

Erjavec vse prepušča organom pregona
Nepravilnosti na veleposlaništvu v Parizu je razkril notranji inšpekcijski nadzor, a zdajšnji zunanji minister Karl Erjavec ne želi povedati, kaj je nadzor razkril. "To prepuščam organom, naj oni do konca odločijo, kaj je s tem," je dejal za TV Slovenija.

Pismo veleposlanikov v nemilosti
Veleposlanik Šumrada, s katerim je novinar TV Slovenija Aleš Malerič govorili po telefonu, svoje plati zgodbe za zdaj še ni bil pripravljen predstaviti. Je pa Šumrada eden izmed diplomatov, ki so prepričani, da so bili v prejšnjem mandatu izpostavljeni političnim pritiskom in šikaniranju.

O tem, da so bili v nemilosti, naj bi s pismom obvestili ministra Erjavca, ki pa vsebine pisma ne komentira: "Dobil sem samo anonimko, ni bila podpisana, ampak gre za neko splošno pisanje, tako da nisem nobene pozornosti temu namenil."

Nekdanji veleposlanik Šumrada ovaden