Za nesrečo je bil najverjetneje kriv ležaj, ki pa je bil, po zagotovilih direktorja Pohorske vzpenjače Srečka Jesenška, pregledan pred tremi tedni. Foto: MMC RTV SLO
Za nesrečo je bil najverjetneje kriv ležaj, ki pa je bil, po zagotovilih direktorja Pohorske vzpenjače Srečka Jesenška, pregledan pred tremi tedni. Foto: MMC RTV SLO
Smučar
Smučanje je danes zaradi razvoja tehnik in opreme zahtevnejše. Foto: MMC RTV SLO

V trenutku, ko se je na sedežnici Stolp snela jeklena vrv, je bilo na sedežnici okoli 30 ljudi, od katerih se jih je 17 poškodovalo - večina je pomoč poiskala v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru, vsi pa so že zapustili bolnišnico, pravijo v Športnem centru Pohorje.

Namesto sedežnice ves čas vozijo avtobusi
Sedežnica Stolp, še pravijo v športnem centru, do preklica ne obratuje. Povezava med Mariborskim in Areškim Pohorjem je urejena s tremi smučarskimi avtobusi, ki na relaciji Bolfenk-Areh-Bolfenk v obratovalnem času vozijo nepretrgoma. Povezava med Bolfenkom in vlečnico Videc je urejena po povezovalni cesti Kordek. Povezava Areh-Bolfenk preko vlečnic Partizanka in Videc je odprta, so še zapisali.

Nesreča se je zgodila, ko se je snelo povratno kolo na zgornji postaji sedežnice Stolp, zaradi česar se je iztirila jeklena vrv, žičnica pa se je nenadoma ustavila. Za nesrečo je najverjetneje kriv ležaj na povratnem kolesu, še pravijo.

Vsako leto okoli 1.000 poškodovanih smučarjev
Na slovenskih smučiščih se v eni smučarski sezoni povprečno poškoduje okoli 1.000 smučarjev, med katerimi je okoli petina otrok in mladostnikov, starih od 10 do 14 let. Vzroki za poškodbe smučarjev so najpogosteje utrujenost, mišična nezrelost, neizkušenost, slabše smučarske veščine in neustrezna oprema.

Zato, da bi se izognili poškodbam, strokovnjaki opozarjajo, naj smučarji dobro premislijo, ko izbirajo teren, po katerem se bodo spustili, in naj hitrost prilagodijo razmeram na progi, številu smučarjev in osebnim smučarskim veščinam. Za smučanje je ob tem pomembna tudi dobra telesna pripravljenost.

Zelo pomembna je tudi zaščitna oprema smučarjev. Smučarska obleka naj bo primerne velikosti in naj omogoča, da lahko smučar pod bundo in smučarske hlače obleče še dodatna oblačila, pri tem pa naj ne bodo tako široka, da bi ga ovirala pri gibanju.

Smučanje danes zahteva več znanja
Starši in smučarski učitelji bi morali otroke in mladostnike pred vključitvijo na smučišče poučiti o vedenjskih pravilih, ki veljajo na smučiščih, še menijo strokovnjaki, in pri tem opozarjajo tudi na spremembe, ki jih prinašajo razvoj smučarskih tehnik in opreme. Smučanje danes zahteva več previdnosti, upoštevanja drugih na smučišču in več znanja, pravijo.