V nesreči je bilo 17 smučarjev poškodovanih. Foto: epa
V nesreči je bilo 17 smučarjev poškodovanih. Foto: epa
Nesreča na pohorski žičnici

Nesreča se je zgodila okoli 9. ure, ko se je snelo povratno kolo na zgornji postaji sedežnice Stolp, zaradi česar se je iztirila jeklena vrv, žičnica pa se je nenadoma ustavila. Na napravi je bilo takrat 30 ljudi, 17 se jih je lažje poškodovalo. Reševalna akcija se je začela ob 9.15, po 45 minutah pa so vse potnike na sedežnici varno prepeljali na vrh Pohorja.

Po besedah direktorja Pohorske vzpenjače Srečka Jesenška prvi vtisi kažejo, da se je najverjetneje poškodoval ležaj na povratnem kolesu. Kljub vsemu je poudaril, da je smuka na Pohorju varna. Sicer pa dogodek globoko obžaluje in dodaja, da bodo natančni vzroki znani po preiskavi, ki jo bo izvedla posebna komisija, ustanovljena v ta namen.

V kliničnem centru 12 ali 13 ljudi
V mariborskem kliničnem centru so pojasnili, da so sprejeli 12 ali 13 ljudi. Deset jih je prišlo samih, dva ali trije pa so bili pripeljani z reševalnim vozilom. Eden izmed smučarjev, udeleženih v nesreči, je dejal, da so padli v globok sneg, zato poškodbe niso hude. Le pri enem izmed smučarjev naj bi po neuradnih informacijah potrdili poškodbo hrbtenice.

Naprava naj bi bila pregledana novembra lani
Sicer pa je Jesenšek poudaril, da je bila naprava tehnično pregledana 30. novembra lani in da je imela veljavno obratovalno dovoljenje do konca novembra 2011, poleg rednih pa so opravili tudi več dodatnih pregledov. Tako naj bi bil ležaj, za katerega sumijo, da se je poškodoval, pregledan pred tremi tedni z ustreznimi instrumenti. Raziskave so pokazale, da ni nobenih napak.

Ležaj star šest let
Sedežnica Stolp je bila postavljena leta 1997. Je sicer rabljena, a je bila pred montažo v celoti obnovljena. Omenjeni ležaj je bil leta 2003 po priporočilu proizvajalca tudi preventivno zamenjan, kar pomeni, da je star šest let, medtem ko je normalna doba trajanja takšnega ležaja vsaj dvajset let, je še povedal Jesenšek.

Tovrstne nesreče izjemno redke
Generalni sekretar Združenja žičničarjev Slovenije Marjan Čuk je povedal, da so nesreče, ko se sname jeklena vrv sedežnice, tako v svetu kot v Sloveniji izjemno redke. "Zagotovo v zadnjih 15 letih v Sloveniji ni bilo nobene podobne nesreče," je dejal. Nekaj več nesreč je po njegovih besedah na vlečnicah, čeprav so tudi te zelo redke. Uradne statistike o nesrečah na žičnicah pa sicer v Sloveniji nimamo, je še dejal.

Nesreča na pohorski žičnici