Policijska uprava Maribor je glede kaznivih dejanj, kjer je bila gospodarska družba uporabljena,  kot sredstvo storitve kaznivega dejanja,  v zadnjih petih mesecih  leta  2014 obravnavala kar 14  osumljencev. Foto: BoBo
Policijska uprava Maribor je glede kaznivih dejanj, kjer je bila gospodarska družba uporabljena, kot sredstvo storitve kaznivega dejanja, v zadnjih petih mesecih leta 2014 obravnavala kar 14 osumljencev. Foto: BoBo

Slovenec in Rus sta osumljena, da sta v letih 2012, 2013 in 2014 organizirala nezakonita priseljevanja z ustanovitvijo 19 gospodarskih družb. Kot pooblaščeni osebi sta nato na zavodu za zaposlovanje in na pristojnih upravnih enotah lažno prikazovala, da bodo tujci tretjih držav opravljali delo v njunih podjetjih, čeprav niso imeli teh namenov.

Zavod za zaposlovanje in upravne enote so nato 22 tujcem izdale dovoljenje za delo tujega zastopnika oziroma dovoljenje za zaposlitev tujca brez nadzora trga dela. Na podlagi tega so jim izdale tudi prvo dovoljenje za začasno prebivanje iz razloga zaposlitve ali dela.

Petnajstim ljudem so v nadaljnjih letih na podlagi predloženih lažnih dovoljenj in lažnega prikazovanja dejanskega namena zadrževanja državljanov tretjih držav na območju Slovenije tudi podaljšali dovoljenja za začasno prebivanje zaradi zaposlitve ali dela. Preiskovalni sodnik pristojnega sodišča je zoper privedena odredil pripor.

Policija obravnavala 14 osumljencev
Policijska uprava Maribor je glede kaznivih dejanj, kjer je bila gospodarska družba uporabljena, kot sredstvo storitve kaznivega dejanja, v zadnjih petih mesecih leta 2014 obravnavala kar 14 osumljencev.

V omenjenem obdobju je bilo kot sredstvo storitve kaznivih dejanj uporabljenih več kot 100 gospodarskih družb za nezakoniti prihod vsaj 250 državljanov tretjih držav (Republike Kosova, Republike Srbije, Republike Makedonije, Ljudske republike Kitajske, Ruske federacije in Ukrajine) na ozemlje Republike Slovenije oziroma Evropske unije.