Predor Šentvid so spremljale težave že od samega začetka. Foto: BoBo
Predor Šentvid so spremljale težave že od samega začetka. Foto: BoBo

Tako na sodišču kot na specializiranem državnem tožilstvu so potrdili, da se obtožnica nanaša na nekdanja predsednike uprave Darsa Rajka Siročiča in Tomislava Nemca ter njune nekdanje sodelavce Abdona Peklaja, Boštjana Riglerja, Žana Jana Oplotnika in zdajšnjega obrambnega ministra Aleša Hojsa. Skupaj z Ivanom Zidarjem in Dušanom Černigojem so osumljeni zlorabe položaja in povzročitve velike premoženjske škode, je za TV Dnevnik poročala Alenka Pogačnik.

Obtožnica večinoma temelji na reviziji Računskega sodišča iz leta 2009, ki je tedaj tako Darsu kot tudi ministrstvoma za promet ter za okolje in prostor izdalo negativno mnenje. Računsko sodišče je ocenilo, da je šlo za očiten primer slabe razpisne dokumentacije in spreminjanja projekta med samo gradnjo. Predsednik Računskega sodišča obtožnice danes ni želel komentirati.


Glavni očitek Darsu je bil, da se je s podpisom aneksa s SCT-jem in Primorjem leta 2006 odpovedal 20-odstotnemu popustu, kar je projekt pomembno podražilo. Obtožnica še ni pravnomočna jo je pa tožilstvo vložilo neposredno, torej brez opravljene kazenske preiskave, saj je tožilstvo očitno ocenilo, da je predkazenski postopek zbral dovolj dejstev in dokazov, ki opravičujejo utemeljenost suma in vložitev neposredne obtožbe. Za koliko naj bi oškodovali Dars uradno ni znano, neuradno pa naj bi šlo za med 10 in 18 milijonov.

Po prvotni pogodbi bi Dars, tedaj ga je še vodil Janez Božič za predor Šentvid moral izplačati dobrih 48 milijonov evrov, SCT in Primorje pa bi zgradila predor brez priključkov na Celovško cesto. A še isto leto je sledila sprememba projekta in pot za podražitve je bila odprta. Več milijonske anekse sta podpisovali tako upravi Darsa pod Rajkom Siročičem in Tomislavom Nemcem. Ko so ob privoljenju nekdanjega ministra za promet Radovana Žerjava slednji SCT-ju in Primorju zaradi dodatnih del priznal izplačilo dodatnih 22 milijonov, je tedanji član uprave, Žan Jan Oplotnik, zadolžen za finance, povedal: "Mislim, da smo vsi skupaj sklenili iz našega vidika dober posel."
Oplotnik, je v telefonskem pogovoru z novinarjem TV Sllovenija povedal, da je obtožnico tožilstva že prejel, še vedno meni, da uprava v kateri so poleg njega sedeli še predsednik Tomislav Nemec ter člana Boštjan Rigler in Aleš Hojs, Družbe za avtoceste ni oškodovala. Bolj skopi z izjavami so bili ostali, ki jih navaja obtožnica. Obtožnice ni prejel niti minister Hojs.

Skupno je predor Šentvid stal 136 milijonov evrov. Trikrat več, kot je bilo sprva predvideno.