Nacionalni preiskovalni urad je končal prvo kriminalistično preiskavo mednarodno organizirane kriminalne združbe. Foto: BoBo
Nacionalni preiskovalni urad je končal prvo kriminalistično preiskavo mednarodno organizirane kriminalne združbe. Foto: BoBo

Nacionalni preiskovalni urad je v preiskavi, ki je trajala od konca leta 2010, skupaj z varnostnimi organi Nemčije, Italije, Avstrije in ZDA preiskoval trgovino z mamili na širšem območju EU-ja.

Ugotovili so, da ima kriminalna združba z območja Ljubljane stike z dobavitelji prepovedane droge iz Nizozemske in Južne Amerike. Prav tako so razbrali hierarhičen odnos med storilci, kar je potrdilo sum, da gre za organizirano mednarodno kriminalno združbo, njeni člani pa so imeli točno določeno vlogo oziroma naloge. Imeli so tudi svojo mrežo preprodajalcev prepovedanih drog v Ljubljani in okolici.

Izvedli so osem hišnih preiskav
V preteklih dneh so nato skupaj s kriminalisti in policisti Policijskih uprav Ljubljana in Maribor, pripadniki Specialne enote policije ter strokovnjaki Centra za računalniško preiskovanje Uprave kriminalistične policije izvedli preiskovalna dejanja na območju ljubljanske policijske uprave.

Izvedli so osem hišnih preiskav, zasegli pa okoli 1,7 kilograma kokaina, s pripomočki za redčenje in nadaljnjo preprodajo, del kokaina pa je bil že pripravljen za ulično preprodajo, 1,6 kilograma konoplje, ki je bila pripravljena za ulično preprodajo, osebno vozilo, ki ga je uporabljal osumljenec, pištolo ter več prenosnih telefonov in SIM-kartic.

Pet jih je stopilo pred sodnika
Sedmim osebam so odvzeli prostost, pet pa je bilo nato privedenih k preiskovalnemu sodniku. Osumljeni so neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. Za tri je sodnik odredil pripor, za eno osebo hišni pripor, ena oseba pa je bila izpuščena.