Največ težav povzročajo v mestnih središčih, na parkiriščih, garažnih hišah in drugod, kjer so v stiku s pešci in drugimi v prometu. Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Največ težav povzročajo v mestnih središčih, na parkiriščih, garažnih hišah in drugod, kjer so v stiku s pešci in drugimi v prometu. Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Letos so na območju PU-ja Koper obravnavali 75 kolesarjev, šest uporabnikov e-skirojev in 45 mopedistov, ki so bili udeleženi v prometnih nesrečah, je povedal inšpektor za cestni promet Peter Leban. Po njihovi oceni se število tovrstnih nesreč povečuje. Opažajo predvsem povečano število klicev iz zdravstvenih ustanov, kamor gredo ponesrečenci po pomoč. Zavedajo pa se, da je veliko tudi nesreč, ki jih udeleženci ne prijavijo.

Na tem območju se je sicer letos zgodilo že 1051 prometnih nesreč, to je 72 manj kot lani. Osem kolesarjev in dva voznika mopedov so se huje poškodovali. Lažje se je poškodovalo 52 kolesarjev, dva uporabnika e-skirojev in 23 mopedistov, so še navedli na policiji.

Največ nesreč so obravnavali na kolesarski stezi Parenzana. Še več težav z omenjenimi vozniki pa zaznavajo v mestnih središčih, na parkiriščih, garažnih hišah in drugje, kjer so v stiku s pešci in drugimi v prometu, so poudarili.

Sorodna novica Ob porastu števila e-skirojev na cestah tudi pozivi k ukrepom za povečanje varnosti vseh udeležencev

Pogosto je preizkušanje zmogljivosti predelanih mopedov

Na omenjenih krajih se ob mraku zbirajo skupine mladostnikov, ki pogosto tudi preizkušajo zmogljivosti predelanih mopedov, ki dosegajo bistveno večje hitrosti od določenih. Ob prihodu policistov pogosto zbežijo s kraja in s tem povečajo možnost za prometno nesrečo, je opozoril policijski inšpektor.

Policisti stanje nadzirajo z vsakodnevno prisotnostjo na terenu. Kot je še povedal Leban, najpogosteje zaznavajo neustrezno prečkanje cestišča, vožnjo v nasprotni smeri ali po napačnih površinah. Zaznavajo tudi vse pogostejšo uporabo mobilnih telefonov in slušalk, neuporabo čelad, neustrezna vozila, vožnjo po zadnjem kolesu, vožnjo brez ustrezne kategorije vozniškega dovoljenja ter objestno vožnjo z ogrožanjem drugih. Opozoril je še, da je na površinah, namenjenih pešcem in kolesarjem, vse več težkih motornih koles, ki tam ne bi smela biti.

Poostren nadzor nad mopedisti

Minulo sredo v večernih urah so na območju Kopra izvedli poostren nadzor nad mopedisti. V dveh urah so zasegli pet mopedov, od katerih so bili trije predelani, v dveh primerih pa voznika nista imela veljavnega vozniškega dovoljenja. Za različne kršitve so motoristom, voznikom e-skirojev in mopedistom izdali 16 plačilnih nalogov.

Specialistka urgentne medicine Angela Arsova iz prehospitalne enote, ki deluje pri Zdravstvenem domu Koper, je povedala, da zaradi nesreč z omenjenimi vozili obravnavajo poleg lažjih odrgnin, udarnin in zvinov tudi zlome, poškodbe glave, hrbtenice in poškodbe notranjih organov. Zato je pozvala k nošenju čelade, zaščitnih oblačil in odsevnikov. "V bitki človeškega telesa proti pločevini in asfaltu nikoli ne zmagamo," je poudarila.

Posvarila je tudi pred vožnjo pod vplivom alkohola in prepovedanih drog, pa tudi v utrujenem stanju. Predvsem kolesarje je pozvala, naj ne precenjujejo svojih sposobnosti. Posebej med poletjem je za vse je pomembno tudi, da imajo pri sebi vedno dovolj tekočine, saj se lahko pot nepričakovano podaljša. Zdravniki morajo namreč pogosto pomagati tudi zaradi onemoglosti ali dehidracije, je še povedala.