Zagovornica Bertoncljeve (druga z leve) meni, da je senat kršil njeno pravico do poštenega sojenja. Foto: BoBo
Zagovornica Bertoncljeve (druga z leve) meni, da je senat kršil njeno pravico do poštenega sojenja. Foto: BoBo

Zagovorniki so v sojenju nekdanjemu predsedniku uprave Merkurja Binetu Kordežu in njegovim sodelavcem v upravi zahtevali tudi izločitev predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Antona Panjana, vendar je sodni senat vse njihove zahteve zavrnil kot neutemeljene. Tako se ne bo izločil iz postopka, na sodišču pa se je nadaljevalo zaslišanje prič.

Zagovornica obtožene Marte Bertoncelj, Anka Kozamernik, je sodni senat k izločitvi iz postopka pozvala, saj je po njenem mnenju podan resen dvom, da ta senat sodi nepristransko. Senat je namreč danes sklenil, da bo o zahtevi Kozamernikove po izločitvi dokazov odločil do konca glavne obravnave in ne danes.

Senat je s tem po besedah zagovornice ignoriral zakon o kazenskih postopkih, Bertoncljevi pa naj bi bila tako odvzeta pravica do pritožbe in poštenega sojenja. Zahtevi so se pridružili še preostali zagovorniki, obravnava pa je bila prekinjena zaradi odločanja senata.

Vrbnjak: Šlo je za krog navideznih poslov
V nadaljevanju je bil o prodaji trgovskega centra Primskovo zaslišan davčni inšpektor Alojz Vrbnjak, ki je pojasnjeval ozadje preiskave poslov Merkurja. "Šlo je za krog navideznih poslov, namesto da bi bilo stanje takšno, kot je bilo že ob začetku," je strnil ugotovitve preiskave. Odločba o tem sicer še ni pravnomočna, saj je bila na odločbo podana pritožba.

Pričala je tudi Mojca Pogačnik, ki je bila zaposlena v tajništvu finančnega oddelka Merkurja. Dejala je, da je obtoženemu Milanu Jelovčanu večkrat v podpis prinesla pogodbe, za katere ta ni imel časa, da bi jih pred podpisom prebral.

Sojenje sicer poteka proti Kordežu, nekdanji nadzornici Merkurja Marti Bertoncelj, nekdanji Merkurjevi direktorici za finance Janji Krašovec (ta je bila na današnji obravnavi prvič navzoča), članu Kordeževe uprave Milanu Jelovčanu ter podjetju Kograd Igem in njegovemu direktorju Otu Brglezu, saj naj bi pri preprodaji trgovskega centra Primskovo Merkur oškodovali za več kot deset milijonov evrov.