Nekatere hiše in stanovanja v Zbilskem gaju so ostala nedokončana, neurejena pa je bila tudi infrastruktura. Foto: MMC RTV SLO
Nekatere hiše in stanovanja v Zbilskem gaju so ostala nedokončana, neurejena pa je bila tudi infrastruktura. Foto: MMC RTV SLO

Zaslišanja prič, ki bi morala potekati danes, so prestavljena na obravnavo, ki bo 24. oktobra, je dejala predsednica sodnega senata Mateja Lužovec.

Prav tako se obravnave tokrat ni udeležil obtoženi Andrej Rezar, ki je bil med soustanovitelji podjetja Mebles IMS, ki je gradilo Zbiljski gaj, saj ni prejel vabila na obravnavo. Pisno pa se je opravičila stečajna upraviteljica podjetja Mebles IMS Marta Kalpič Zalar, ki bi morala biti zaslišana. Predsednica senata je pojasnila, da se Kalpič Zalarjeva zaradi bolezni do nadaljnjega ne bo mogla udeležiti zaslišanja.

Naslednja obravnava, za katero so prav tako predvidena zaslišanja prič, je sklicana za prihodnji ponedeljek.

Povzročili za 121 miljonov evrov škode?
Obtožnica štirim glavnim akterjem afere očita, da naj bi upnikom povzročili za slabih 121 milijonov evrov škode.

Tožilka Julijana Uhan je obtožnico prebrala na prejšnji obravnavi pred dobrim mesecem dni, četverica pa se po njenem branju ni zagovarjala. Prebrali pa so njihove zagovore iz preiskave, v katerih krivdo zanikajo.

Podjetje Mebles iz Medvod je naselje Zbiljski gaj na okoli šestih hektarjih zemljišča, kjer je predtem rasel degradiran gozd, začelo graditi leta 2000. V naselju naj bi stal Dom starejših občanov Medvode, ki so ga konec leta 2001 sicer odprli, enodružinske hiše in varovana stanovanja. A podjetje Mebles se je leta 2002 združilo v Mebles IMS, ki je šlo zaradi finančnih težav junija 2003 v stečaj, ne da bi projekt končalo.

Nekateri kupci v celoti poravnali kupnino
Tako so nekatere hiše in stanovanja v naselju ostala nedokončana, neurejena pa je bila tudi infrastruktura. Številni kupci stanovanj pa so ostali brez strehe nad glavo in brez svojega premoženja, čeprav so delno ali v celoti poravnali kupnino.

Obtožnica nekdanjega direktorja podjetja Mebles IMS Rajka Županca bremeni kaznivega dejanja oškodovanja upnikov. Tega kaznivega dejanja so obtoženi tudi soustanovitelja podjetja Andrej Rezar in Zdenka Škodlar ter sin Škodlarjeve Samo Škodlar, sicer ustanovitelj podjetja Metro avto servis, enega izmed pravdnih naslednikov Meblesa IMS. Rezar je poleg tega obtožen tudi nadaljevanega kaznivega dejanja povzročitve stečaja z nevestnim gospodarjenjem.