Foto:
Foto:

Penko je dejal, da so k dolgotrajnosti postopka pripomogle tudi procesne napake, kot je vročitev sklepa o zavrnitvi predloga tožilstva strankam, ko o ukrepu še ni bilo dokončno odločeno.

Tožilstvo je po besedah Boštjana Penka uspelo zavarovati približno tretjino od pet milijonov evrov vrednega premoženja Oriona, na katerega se je nanašal njihov predlog. Sodišče pa ni ugodilo predlogu v obsegu, ki se nanaša na druge nepremičnine, kjer Orion ni vpisan kot lastnik v zemljiško knjigo.

Okrožno sodišče je po Penkovih navedbah sledilo vsem vsebinskim argumentom tožilstva, na podlagi katerih je to predlagalo začasno zavarovanje zahtevka za odvzem premoženjske koristi. Po doslej zbranih dokazih obstaja verjetnost, da bodo osumljenci z odtujevanjem ali skrivanjem otežili izvršitev kasnejše odločbe o odvzemu premoženjske koristi.

Tožilstvo obravnava 10 oseb
Tožilstvo po Penkovih besedah obravnava 10 osumljenih fizičnih oseb. O imenih zaradi interesa preiskave danes ni mogel govoriti, so pa med njimi vodilni Oriona, odvetniki, notarji in sodni cenilci. Bremeni jih sum na kazniva dejanja goljufije, pa tudi zlorabe uradnega položaja.