Ujetnik je pri družini osem let živel in delal kot suženj, pri čemer so ga ves čas mučili, vsak mesec pa so si prisvojili njegovo socialno pomoč. Foto: MMC RTV SLO
Ujetnik je pri družini osem let živel in delal kot suženj, pri čemer so ga ves čas mučili, vsak mesec pa so si prisvojili njegovo socialno pomoč. Foto: MMC RTV SLO
Osem let suženj romske družine

Domačin iz Črmošnjic pri Stopičah, ki je slovel kot marljiv in sposoben pleskar, naj bi pred osmimi leti iz strahu pred nasilnim ravnanjem zastonj opravljal dela pri družini iz naselja Žabjak.

Zaradi zavarovalnine naj bi si moral odrezati prst
Brata in sin enega izmed njiju, stari 40 oziroma 20 let, pa naj ga zatem ne bi več pustili domov, ga pretepati in mučiti na različne načine. Ujetnik naj bi tako pri družini osem let živel in delal kot suženj. Vsak mesec pa naj bi si tudi prisvojili njegovo socialno pomoč ter ga prisilili, da si je odrezal prst na roki, da bi si tako dobili njegovo zavarovalnino.

Večkrat naj bi jim tudi poskušal pobegniti, vendar so se potem le še brutalneje znesli nad njim. Na koncu pa mu je le uspelo, ko se je zatekel k moškemu, ki ni spadal v nasilno družino.

Tudi sovaščani so bili v strahu
Zgodba naj bi bila znana tudi drugim vaščanom, vendar so bili tudi sami v strahu pred naslineži.

Še vedno v strahu pred mučitelji
Oškodovanec trenutno na varnem čaka na razplet dogodkov, še vedno pa je v strahu pred svojimi mučitelji. Tožilec zoper osumljenca ni predlagal pripora, saj naj ne bi bil podan utemeljen sum za storitev kaznivega dejanja.

Kriminalisti v začetku marca kazensko ovadili dve osebi
Z novomeške policijske uprave pa so sporočili, da so njihovi kriminalisti v začetku letošnjega marca na novomeško Okrožno državno tožilstvo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj povzročitve hude telesne poškodbe in spravljanja v suženjsko razmerje kazensko ovadili dve osebi, stari 43 in 23 let.

Takoj po oškodovančevi prijavi je policija skupaj s pristojnimi institucijami poskrbela, da je bil oškodovanec, ki je po podatkih policije od leta 2006 živel pri obeh osumljencih, umaknjen na varno iz okolja, v katerem je do takrat živel.

Od pregona niso odstopili, saj ga niso mogli niti začeti
S policije še sporočajo, da se pregon za posamezna kazniva dejanja lahko začne izključno na predlog oškodovanca, zato ne zanikajo navedbe, da je policija v preteklosti odstopila od pregona kaznivih dejanj, ker pregona brez oškodovančevega predloga ni mogla niti začeti oziroma ker za to ni imela zakonske podlage.

B. K.

Osem let suženj romske družine