Iz ugotovitve sodišča, da je bila odpoved pogodbe o zaposlitvi pomočniku direktorja nezakonita, izhaja, da je Živčec Kalan kršila svoje obveznosti kot vršilka dolžnosti direktorja, pravijo v ZD Izola. Foto: BoBo
Iz ugotovitve sodišča, da je bila odpoved pogodbe o zaposlitvi pomočniku direktorja nezakonita, izhaja, da je Živčec Kalan kršila svoje obveznosti kot vršilka dolžnosti direktorja, pravijo v ZD Izola. Foto: BoBo
Zdravstveni dom Izola
Živčec Kalanova pravi, da sedanji direktor ni uporabil nobenih pravnih sredstev, da bi na zakonit način pripeljal sodni postopek glede odpovedi delovnega razmerja iz poslovnih razlogov do konca. Foto: MMC RTV SLO
Živčec Kalanovo ovadili

Gordana Živčec Kalan je po pojasnilih Zdravstvenega doma Izola takoj na začetku mandata v. d. direktorja ZD Izola predlagala spremembo akta o sistematizaciji delovnih mest, pri čemer je bilo med drugim ukinjeno delovno mesto pomočnika direktorja, ki ga je zasedal Robert Mulec. Njemu je bila zaradi tega iz poslovnega razloga odpovedana pogodba o zaposlitvi.

Mulec je nato zoper ZD Izola sprožil postopek zaradi neveljavnosti redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi in neenakega obravnavanja. Delovno sodišče v Kopru je s sodbo 4. julija 2011 zahtevku ugodilo, strani pa sta zaradi "mirne rešitve spora in v izogib nastanku nadaljnjih stroškov" sklenili zunajsodno poravnavo.

Poslali so ji odškodninski zahtevek
ZD Izola je tako Mulcu izplačal 15.000 evrov odpravnine in 25.000 evrov odškodnine. Končni strošek za ZD Izola je znašal 84.259,52 evra.

V ZD Izola pojasnjujejo, da bi Gordana Živčec Kalan kot v. d. direktorice morala delovati zakonito, kar pomeni, da bi morala upoštevati tudi, da je bil Mulec tudi predstavnik delavcev v svetu zavoda in zato zaščitena kategorija. Zato so Gordano Živčec Kalan ovadili, poslali pa so ji tudi odškodninski zahtevek za 84.259,52 evra.

Živčec Kalan: Poravnava zaradi prijateljstva
"Ponovno gre za še en orkestriran napad na mene osebno, kot tudi funkcijo predsednice Zdravniške zbornice Slovenije. Napad se ni zgodil slučajno, temveč prav v trenutku, ko potekajo volitve za predsednico Zdravniške zbornice Slovenije," je v odzivu na ovadbo zapisala Živčec Kalanova.

Zatrjuje, da je v funkciji v.d. direktorice ravnala izključno v interesu zavoda, ko je iz poslovnih razlogov podala odpoved delavcu, katerega naloge so v večini že opravljali drugi zaposleni. Omenjeni je po njenih besedah imel z dokončano 6. stopnjo izobrazbe "celo plačo zdravnika specialista".

Za poravnavo med ZD Izola in Mulcem pa pravi, da gre za "prijateljsko" poravnavo med sedanjim direktorjem in bivšim zaposlenim. "Breme take poravnave je izključno njegova odgovornost, vključno s finančnimi posledicami, ki jih je povzročil," je dodala.

Živčec Kalanovo ovadili