Ni dokazov, da je bil preplah povezan s sojenjem Silvu Plutu. Foto: RTV SLO
Ni dokazov, da je bil preplah povezan s sojenjem Silvu Plutu. Foto: RTV SLO
Mirko Ulčar
Izrek obsodbe je spremljal tudi mož umorjene. Foto: RTV SLO
Policisti pred sodiščem v Ljubljani
Policistom dopoldne ni bilo treba posredovati, saj je se preplah izkazal za lažnega. Foto: RTV SLO

Sodišče v Ljubljani je Pluta obsodilo za umor Ljubice Ulčar na grozovit način na 30 let zapora, za poskus umora Mirka Ulčarja še na 10 let zapora in za grdo ravnanje z Ulčarjem na dodatnih pet mesecev.

Sodišče ga je torej obsodilo na 40 let in pet mesecev zapora, ker pa je po našem kazenskem zakoniku najvišja kazen 30 let zapora, je sodišče Plutu dodelilo enotno zaporno kazen 30 let.

V kazen so mu všteli čas, ki ga je že prebil v zaporu od 25. februarja letos.

Žabjek se bo pritožil
Plutov zagovornik Andrej Žabjek je že napovedal, da se bo pritožil na višje sodišče, med drugim se bo skliceval na kršitev postopka. Poudaril je tudi, da je izrek zaporne kazni za tako motenega človeka popolnoma neprimeren. Pluta bi bilo po Žabjekovem mnenju treba učlovečiti, kot je predlagal psihiater Janez Rugelj.

Silvo Plut je bil obtožen umora in poskusa umora. Državna tožilka Tatjana Devčič je za umor Ljubice Ulčar zahtevala 30 let zapora, za poskus umora njenega moža Mirka Ulčarja pa 15 let zapora. Žabjek, Plutov zagovornik, ni uspel prepričati sodišča s predlogom, naj se poskus umora prekvalificira v povzročitev smrti zaradi malomarnosti.

Žabjek je bil namreč prepričan, da se Plut Ulčarja z nožem ni dotaknil. Ob tem je še predlagal psihiatrično zdravljenje obtoženega. Pooblaščenka matere Ulčarjeve zahteva še 200 milijonov tolarjev odškodnine zaradi psihičnih težav.

Še dodatnih šest mesecev za grdo ravnanje
Tožilka Devčičeva je uspela tudi z zahtevo dodatnih šestih mesecev zapora zaradi grdega ravnanja, saj naj bi Plut Ulčarja pretepel že teden pred umorom. Odvetnik, ki je na tej točki zahteval oprostitev, ker je Ulčarjev brat pričal, da je Mirka Ulčarja pretepel Plutov pajdaš Hubert Ocvirk, ni uspel, saj mu je sodišče določilo pet mesecev zaporne kazni.

Plut vedel, kaj se dogaja
Pred sklepnima govoroma tožilke in odvetnika sta pričala še Mirko Ulčar, ki je bil zaradi psihičnih težav v začetku septembra hospitaliziran, in sodni izvedenec, psihiater Slavko Ziherl. Ta naj bi pojasnil, v kakšnem stanju je bil Plut, če drži, da je popil šest malih pločevink piva. Glede psihičnega stanja se ni mogel opredeliti, je pa bil po pogovoru s Plutom prepričan, da je ta ves čas vedel, kaj se dogaja.

Dopoldne bombni preplah
Neznanec je ministrstvo za pravosodje ob 11.20 obvestil o bombi, ki naj bi bila podtaknjena v sodni palači na Tavčarjevi ulici v Ljubljani. Stavbo sodišča so zato evakuirali in zavarovali okolico. V pregled zgradbe sta se vključila tudi vodnika službenih psov za specialistično uporabo. Pri tem niso našli nobenega eksplozivnega predmeta. Zaenkrat ni nobenih dokazov, da je grožnja z bombo povezana s sojenjem Silvu Plutu, ki je ravno takrat potekalo v stavbi.