Policija sporoča:
Policija sporoča: "Vsi pristojni smo tukaj za vas, vseeno pa pazite nase in se s pametnimi odločitvami obvarujte pred nesrečo in nevarnimi situacijami." Foto: PU Kranj

Potem ko so s PU Kranj v soboto poročali o petih zahtevnih helikopterskih reševanjih, so se v nedeljo zvrstila še štiri.

Helikopterska policijska posadka je z dežurno ekipo GRZS-ja za reševanje v gorah zaradi poškodbe noge najprej reševala na Komarči. Opoldan je nato na planinski poti iz Okrešlja proti Kamniškemu sedlu zaradi padajočega kamenja pomagala poškodovanemu pohodniku, popoldan pa še obolelemu na Sedmerih jezerih in poškodovanemu pohodniku na Poreznu.

Konec tedna je tako minil s kar devetimi posredovanji policijskega helikopterja in dežurne ekipe GRZS-ja na Brniku. "Bil je zahteven konec tedna in rezultat ogromnega pritiska na slovenske gore poleti," so zapisali s PU Kranj.

Pohodniki naj ne precenjujejo svojih zmožnosti

S policije opozarjajo na previdnost in apelirajo na pohodnike, naj bodo odgovorni in zmerni pri svojih odločitvah ter ustrezno opremljeni, predvsem pa naj ne precenjujejo svojih zmožnosti.

Vsem tujcem, ki se odločijo za obisk gora, predlagajo, naj si vsaj za težje ture v visokogorje pomagajo z licenciranimi planinskimi in gorskimi vodniki, ki jim bodo znali pomagati in pravilno svetovati. "Na podlagi stikov z njimi namreč ugotavljamo, da je med njimi kar nekaj takih, ki jim manjka znanja in ki podcenjujejo zahtevnost naših gora ter razmere. Posledično se odpravljajo v nizkih športnih čevljih na Triglav, brez zimske opreme čez snežišča na Prisojnik, na Zelenico v sandalih, se izgubijo, onemorejo, doživljajo napade strahu ipd.," so še zapisali.