Marca 2007 so v Turčiji aretirali 51-letnega Franca Zelenka, ki je poleg čistilnega sredstva za steklo prevažal 13 ton anhidrid ocetne kisline. Foto: EPA
Marca 2007 so v Turčiji aretirali 51-letnega Franca Zelenka, ki je poleg čistilnega sredstva za steklo prevažal 13 ton anhidrid ocetne kisline. Foto: EPA

Na ministrstvu za pravosodje so avgusta Turčijo obvestili, da je slovenska sodba Francu Zelenku pravnomočna. Dokončna uskladitev glede premestitve pa je v pristojnosti policij obeh držav oz. Interpola.

"Oče je čisto obupan. Ne verjame, da se bo iz tega kaj razpletlo. Toliko že pozna turško zakonodajo, da skoraj ne verjame, da bo do rešitve prišlo," je za spletni portal zurnal.24.si povedala Zelenkova hči Tjaša.
In še: "Če ne bo pritiska z nobene strani, ne vem, ali se bo kaj spremenilo. Moje vprašanje za ministra Zalarja je, ali se je po srečanju s turškim ministrom z njim še kaj pogovarjal. Vem, da je Zalar naredil velik korak, da je postopek stekel, in mogoče bi moral zdaj poskusiti stvar poriniti še malo naprej. Če bomo samo čakali in čakali in čakali, ne vem, ali bomo dočakali."

Dogovori o izvedbi predaje
Okrožno sodišče v Mariboru je 11. maja s sodbo priznalo sodbo turškega sodišča. Ministrstvo za pravosodje je 13. maja poslalo sodbo Zelenku, kar je potrebno zaradi možnosti pritožbe in nastopa pravnomočnosti, Zelenku pa je bila vročena 21. julija, so pojasnili na ministrstvu.

Ministrstvo je 12. avgusta prejelo obvestilo Okrožnega sodišča v Mariboru, da je sodba pravnomočna. Nato so takoj o tem obvestili Turčijo, obvestili pa so jih tudi, da so po slovenski zakonodaji izpolnjeni pogoji za premestitev obsojenca v Slovenijo.

Poleg tega je ministrstvo prosilo, da se turška stran, če se strinja s premestitvijo, poveže s slovenskim Interpolom zaradi konkretnih dogovorov za izvedbo predaje. Tukajšnje ministrstvo pa je na zahtevo turške strani znova posredovalo prepis slovenske zakonodaje glede kaznivega dejanja, za katerega je bil v Turčiji obsojen Franc Zelenko, in določbe v povezavi s prestajanjem kazni v Sloveniji.

Na ministrstvu so še pojasnili, da niso prejeli obvestila Turčije o tem, ali se strinjajo s premestitvijo. Po prejemu obvestila iz Turčije se bodo pristojni organi obeh držav dogovorili o datumu in načinu predaje obsojene osebe, so še zapisali na ministrstvu.

Policija: Aktivnosti so stekle
Na policiji so potrdili, da so stekle aktivnosti slovenske policije v povezavi z omenjeno izročitvijo, o njej se bodo v nadaljevanju uskladili s turškimi varnostnimi organi. Izročitev bo opravljena v skladu z obstoječimi pravili za tovrstne postopke v policiji, podrobnosti pa zaradi varovanja postopkov ne morejo razkrivati.

Spomnimo. Marca 2007 so v Turčiji aretirali 51-letnega Zelenka, ki je poleg čistilnega sredstva za steklo prevažal 13 ton anhidrid ocetne kisline. Leta 2009 so ga v Turčiji obsodili na 10 let zapora in mu naložili plačilo globe 50.000 evrov. Od takrat naprej si njegova hči prizadeva, da bi ga zaradi zdravstvenega stanja vsaj premestili v Slovenijo.

O možnosti Zelenkove premestitve pa se je novembra med obiskom v Carigradu s turškim ministrom za pravosodje Sadullahom Erginom pogovarjal tudi slovenski pravosodni minister Aleš Zalar.