Ljudje ne smejo neprijavljeno zborovati in zapirati cest, je pojasnil predsednik senata. Foto: BoBo
Ljudje ne smejo neprijavljeno zborovati in zapirati cest, je pojasnil predsednik senata. Foto: BoBo

Sodišče je domačinu prisodilo pogojno kazen šestih mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Poleg Zupančiča sta bila obtožena še Branivoj Kajdiž in Zdenko Vidic, ki jima je senat izrekel sodni opomin.

Domačini postavili fizične ovire
Trojica je bila obdolžena storitve kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja uradni osebi, in sicer 25. novembra 2006, ko se je skupina domačinov zbrala, da bi romski družini Strojan preprečili vrnitev iz postojnskega nastanitvenega centra na njihovo zemljišče.

Za Zupančiča je sodišče ugotovilo le poskus preprečitve uradnega dejanja, ne pa tudi njegovega dokončanja, je pojasnil predsednik senata Andrej Baraga. Razložil je tudi, da je Zupančič kaznivo dejanje storil, ko je skupina domačinov na cesti postavila fizične ovire in se kljub pozivom policistov ni umaknila. Preostalima dvema se je dokazalo milejše kaznivo dejanje, in sicer sodelovanje v omenjeni skupini, je še povedal predsednik senata.

So policisti ravnali prav?
Baraga o zakonitosti policijskega ravnanja ne dvomi, saj ljudje ne smejo neprijavljeno zborovati in zapirati cest. Se pa ob tem postavlja vprašanje o smiselnosti takega ravnanja v takšnem položaju, je poudaril.

Obramba in tožilstvo napovedujeta pritožbo.
Sodišče je vsem trem obtoženim naložilo tudi poravnavo sodnih stroškov, obe strani pa sta že napovedali pritožbo. Okrožni državni tožilec Primož Suknaič je kot razlog navedel, da so sankcije bistveno nižje, kot je predlagalo tožilstvo.

Kajdižu je državni tožilec med drugim očital, da je bil neke vrste vodja skupine domačinov in jih pozival k nasilju. Zagovornik Benjamin Peternelj pa je dejal, da trojici ni mogoče očitati naklepa in protipravnosti njihovega ravnanja, "glede na to, da so policisti ravnali nezakonito in protipravno".