Policija je v javnost poslala fotografijo osumljenega. Foto: Policija
Policija je v javnost poslala fotografijo osumljenega. Foto: Policija
Hiša, v kateri se je zgodil zločin
Osumljenec je par napadel, ko sta se pripeljala domov, potem ko sta na vlak odpeljala sina. Foto: RTV SLO
Policija na kraju dogodka
Policisti si pri iskanju pomagajo tudi s konji in psi. Foto: RTV SLO

37-letni Plut naj bi zakonski par presenetil okoli 5.30, ko sta vstopala v stanovanjsko hišo v Dolgem Brdu pod Jančami. Plut naj bi dvojico, s katero naj bi se poznal že od prej, zvezal, nato pa žensko najprej spolno zlorabil ter jo za tem z nožem smrtno ranil.

35-letniku je medtem uspelo zbežati in je od soseda poklical policijo, storilec pa je zbežal v neznano. Za ranjeno žensko je pomoč prišla prepozno.

Begunec je zelo nevaren
Osumljeni, ki ima lahko pri sebi nož, je visok okoli 175-180 cm, temnejših daljših las, neobrit, nazadnje oblečen v rjav plašč, črne hlače, črno kapo in obut v črne škornje. Pri sebi naj bi imel črn nahrbtnik. Policija Pluta išče z več kot 100 možmi in helikopterjem, pri iskanju pa pomagajo tudi specialne enote in psi. Policija občane opozarja na previdnost, saj je Plut lahko zelo nevaren. Tako je v nekaterih medijih napovedal maščevanje vsem, ki so mu kdaj škodovali.

Umor iz maščevanja?
Plut naj bi dobro poznal žrtvi, saj je 35-letnik pričal proti njemu v enem izmed dveh sojenj zaradi suma storitve kaznivega dejanja ropa. Za Pluta je bil odrejen pripor, nato pa ga je novembra sodišče izpustilo na prostost.

Policija prosi vse, ki bi osumljenega opazili, naj takoj pokličejo na številko 113 ali na anonimni telefon policije 080-1200.
Moril tudi v SČG-ju?
Plut je v zaporu že preživel 13 let zaradi umora nekega 22-letnega dekleta, ki jo je zabodel in razkosal leta 1990. Osumljen je tudi umora neke 25-letnice v Srbiji in Črni gori, ki naj bi ga zagrešil leta 2004. Tudi ta žrtev je bila razkosana. Oblasti iz SČG-ja so slovensko policijo lani obvestile o sumu, da je Plut moril pri njih, nato pa so imeli tudi več sestankov o možnosti, da bi Plutu sodili v Sloveniji. Od policije je komunikacijo s SČG-jem prevzelo pravosodno ministrstvo.

Policija Pluta ni nadzorovala
Potem ko je Slovenija oktobra posredovala izsledke primerjanja DNK-profilov in prstnih odtisov, so srbske oblasti zaprosile za vročitev obtožnice, ki pa Plutu nikoli ni bila izročena. Policija trdi, da ni imela podatka o tem, kje je Plut. Poleg tega še zatrjujejo, da Pluta niso nadzorovali, ker ni bilo utemeljenega suma, da bo storil kaznivo dejanje umora.