Poškodbe, ki jih povzroči petarda, so največkrat opekline, zmečkanine in amputacije na zgornjih udih. Pogoste so tudi poškodbe oči in obraza. Foto: MMC RTV SLO
Poškodbe, ki jih povzroči petarda, so največkrat opekline, zmečkanine in amputacije na zgornjih udih. Pogoste so tudi poškodbe oči in obraza. Foto: MMC RTV SLO
Kategorija 1: ognjemetni izdelki, ki predstavljajo zelo majhno nevarnost in povzročajo zanemarljivo raven hrupa.
Pirotehnična sredstva
Uporaba pirotehničnih sredstev je pod zakonsko določenimi pogoji dovoljena le v določenem obdobju leta. Foto: MMC RTV
Petardo vrgel v lokal

Štirje gostje so bili zaradi posledic eksplozije petarde lažje telesno poškodovani in so poiskali zdravniško pomoč. Zaradi utemejenega suma kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti bodo policisti zoper neznanca podali kazensko prijavo. Za to kaznivo dejanje je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora.

Murskosoboški policisti so obravnavali še en primer nepravilne uporabe pirotehničnih izdelkov. Štirje mladoletniki so pirotehnična sredstva uporabljali na nedovoljen način in brez nadzora staršev ali skrbnikov. Zato policisti znova opozarjajo, da mladostnikom do 14. oziroma 16. leta uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1 in 2 brez nadzora ni dovoljena.


Pokalo je tudi v Kopru, kjer je neznanec petardo odvrgel v poštni nabiralnik objekta na Vojkovem nabrežju. Le hitremu posredovanju stanovalca, ki je ogenj pogasil, gre zasluga, da se ni zgodilo kaj hujšega, so sporočili policisti iz PU Koper.

Pred dnevi se je zaradi nepravilne uporabe pirotehničnega izdelka na območju Črne na Koroškem hudo poškodoval 16-letni fant. V kletnih prostorih stanovanjskega bloka je s kladivom udaril po večji petardi, ki je detonirala. Mladoletniku je odtrgalo del sredinca, prstanca in mezinca leve roke.

Kaj pravi zakon?

Kazen za nepravilno uporabo pirotehničnih izdelkov za fizične osebe je od 400 do 1.200 evrov.

Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do 2. januarja. Vendar je uporaba teh ognjemetnih izdelkov kategorije 1 prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah, vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi ter javne prireditve. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

Ognjemetni izdelki so razvrščeni v naslednje kategorije:

Kategorija 1: ognjemetni izdelki, ki predstavljajo zelo majhno nevarnost, povzročajo zanemarljivo raven hrupa in so namenjeni uporabi v strnjenih naseljih, vključno z ognjemetnimi izdelki, ki so namenjeni uporabi v stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih.

Kategorija 2: ognjemetni izdelki, ki predstavljajo majhno nevarnost in povzročajo nizko raven hrupa ter so namenjeni uporabi na omejenih območjih na prostem.

Kategorija 3: ognjemetni izdelki, ki predstavljajo srednje veliko nevarnost in so namenjeni uporabi na prostem, na velikih odprtih območjih in katerih raven hrupa ni škodljiva za zdravje ljudi

Kategorija 4: ognjemetni izdelki, ki predstavljajo veliko nevarnost in so namenjeni za uporabo le strokovno usposobljenim osebam in katerih raven hrupa ni škodljiva za zdravje ljudi.

Pirotehničnih izdelkov posamezne kategorije ni dovoljeno prodajati fizičnim osebam, ki so mlajše od 14 let (kategorija 1) in 16 let (kategorija 2). Vendar je uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 1 in 2 dovoljena tudi fizičnim osebam, mlajšim od 14 oz. 16 let, če so pod nazdorstvom staršev ali skrbnikov.

Petardo vrgel v lokal