Pri nepravilni uporabi pirotehničnih izdelkov so mogoče tako enostavne poškodbe, kot so odrgnine in udarnine, kot tudi precej bolj zapletene - raztrganine kože, globokih tkiv, živcev, tetiv, zlomov kosti ter tudi amputacije prstov in rok. Foto: MMC RTV SLO
Pri nepravilni uporabi pirotehničnih izdelkov so mogoče tako enostavne poškodbe, kot so odrgnine in udarnine, kot tudi precej bolj zapletene - raztrganine kože, globokih tkiv, živcev, tetiv, zlomov kosti ter tudi amputacije prstov in rok. Foto: MMC RTV SLO
Petarde
Predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava in preprodaja pirotehničnih izdelkov je prepovedana. Foto: MMC RTV SLO

Po zakonu je namreč upraba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, dovoljena le med 26. decembrom in 2. januarjem. Medtem pa uporaba take pirotehnike ni dovoljena v strjenih naseljih, zgradbah in zaprtih prostorih ter v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in ob javnih zbiranjih.

Mladoletniki do 14. oziroma 16. leta lahko pirotehnične izdelke prve in druge kategorije uporabljajo le pod nadzorom staršev ali skrbnikov. Predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava in preprodaja pirotehničnih izdelkov so prepovedane. Največ poškodb sicer nastane prav pri taki uporabi omenjenih izdelkov.

Kazen med 400 in 1.200 evri
Policisti so že pred več kot tednom dni napovedali dosledno ukrepanje proti vsem, ki zgoraj navedenih določb ne bodo upoštevali. Kazen se giblje med 400 in 1.200 evri.

MANJŠA UPORABA PETARD
Med 1. decembrom 2008 in 4. januarjem 2009 so policisti ugotovili 167 kršitev določb omenjenega zakona, kar je 42,6 odstotka manj kot v enakem obdobju leto poprej. Tudi število poškodb zaradi uporabe pirotehničnih sredstev se je v tem obdobju zmanjšala za 45 odstotkov.

Hkrati policisti opozarjajo še na škodljive učinke, ki jih pirotehnična sredstva utegnejo imeti na živali, saj se poka pogosto zelo bojijo. Ob tej priložnosti lastnike psov zato nagovarjajo, naj pazijo na svoje ljubljenče, saj ti lahko zaradi strahu lahko pobegnejo in spremenijo vedenje ter postanejo napadalni.

Zdravniki vsako leto zaposleni zaradi poškodb s petardami
Tudi zdravniki opozarjajo na škodljive posledice petard, in sicer hude poškodbe, s katerimi se vsako leto srečujejo v božično-novoletnem času. Predstojnik oddelka za plastično kirurgijo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor Erik Vrabič je povedal, da nepravilna uporaba ekslozivnih sredstev največkrat poškoduje roke, lahko pa tudi oči in ušesa ter povzroči opekline na drugih delih telesa.

Spekter poškodb, ki jih nepravilna uporaba pirotehničnih izdelkov povzroči, je širok. Mogoče so tako enostavne poškodbe, kot so odrgnine in udarnine, kot tudi precej bolj zapletene - raztrganine kože, globokih tkiv, živcev, tetiv, zlomov kosti ter tudi amputacije prstov in rok.

"Tudi navidez banalne poškodbe s hujšimi posledicami"
"Tudi poškodbe, ki so navidez banalne, lahko pustijo hujše posledice. Pritisk, ki se razvije v globini tkiv, jih razgali, kar pusti zanesljive posledice v uporabi roke. Posledice se lahko začnejo kazati šele nekaj tednov ali mesecev po oskrbi poškodbe, čeprav najprej niti ni videti hudo,"
je opozoril Vrabič. Je pa dodal, da imajo posegov manj kot v preteklosti, kar pripisuje preventivnim akcijam o nevarnosti takih izdelkov. Kljub temu opozarja na uporabo priotehnike v zaprtih prostorih, kjer utegne priti do še hujših posledic, zlasti obsežnih opeklin.

Ob tem je Vrabič še dodal, da je uporaba pirotehničnih sredstev največkrat povezana tudi z uživanjem alkohola. Pametneje se mu zdi, da se omenjena sredstva uporablja, če se jih že, brez pitja alkohola.