Uporaba pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok, je dovoljen le med 26. decembrom in 2. janurjem. Kazen za uporabo teh predmetov zunaj omenjenega datuma znaša od 400 do 1.200 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Uporaba pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok, je dovoljen le med 26. decembrom in 2. janurjem. Kazen za uporabo teh predmetov zunaj omenjenega datuma znaša od 400 do 1.200 evrov. Foto: MMC RTV SLO

Kazen za uporabo teh predmetov zunaj omenjenega datuma znaša od 400 do 1.200 evrov, izdelek pa se zaseže, tudi če ni last prekrškarja. Tudi med 26. decembrom in 2. januarjem pa uporaba pirotehnike kategorije 1 ni dovoljena v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, kjer potekajo javna zbiranja.

V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so namenjeni taki uporabi. Izdelki so v ta namen tudi označeni.

Opozarjanje na nevarnosti, ki jih prinaša uporaba
Ob tej priložnosti policisti in cariniki opozarjajo na vse nevarnosti, ki jih uporaba teh izdelkov prinaša, hkrati pa napovedujejo prizadevanje, da bi bilo tako kršitev kot poškodb čim manj. Nadzirali bodo predvsem uvoz, prodajo in nedovoljeno uporabo. Vsako leto je namreč nekaj tistih, ki se zaradi pirotehnike poškodujejo, obenem pa policisti vedno obravavajo tudi škodo na stvareh. Hkrati pokanje zelo moti živali.

Poleg tega so v okviru projekta Bodi zvezda, ne meči petard skupaj z Inštitutom za varovanje zdravja in ministrstvom za šolstvo v policiji tudi letos pripravili različne preventivne aktivnosti in plakat, ki ga uporabljajo vodje policijskih okolišev pri predstavitvah te tematike učencem 6. razredov osnovnih šol. Poleg tega policisti v tem času tudi predavajo v okviru preventivnega projekta "policist Leon svetuje", ki se izvaja v 5. razredih osnovnih šol.

Omejitve za mladoletnike
Sicer pa mladoletniki med 14. in 16. letom lahko pirotehnične izdelke prve in druge kategorije uporabljajo le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov. Obenem je prepovedana predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava ter preprodaja pirotehničnih izdelkov. Pri policiji ugotavljajo, da je največ poškodb ravno pri taki prepovedani uporabi izdelkov in uporabi pirotehničnih izdelkov, ki niso bili kupljeni v prodajalnah z dovoljenjem pristojnega organa.