Zakon je strog, vendar ali bodo kršilci tudi res kaznovani? Foto: RTV  SLO
Zakon je strog, vendar ali bodo kršilci tudi res kaznovani? Foto: RTV SLO

Z ministrstva za notranje zadeve tudi sporočajo, da je kazen za tiste, ki rokov ne upoštevajo, od 417,29 do 1.251,88 evra. Prav tako se kaznuje oseba, ki uporablja pirotehnične izdelke v nasprotju z navodili proizvajalca, jih predeluje zaradi povečanega učinka, uporablja v drugih predmetih, če pirotehnične izdelke sama izdeluje in jih preprodaja. Prodaja in uporaba je mladostnikom do 15. leta starosti dovoljena le pod nadzorom staršev ali skrbnikov.

Uporaba je prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, kjer potekajo javni shodi ali javne prireditve.

Za navedene kršitve se kaznujejo starši ali skrbniki, če dovolijo ali dopustijo, da mladoletniki do 15. leta uporabljajo pirotehnične izdelke brez njihovega nadzorstva. Po zakonu sta mladoletnikom do 15. leta dovoljena prodaja in uporaba pirotehničnih izdelkov razredov I in II le, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Preventivna akcija celjske policije "Bodi zvezda, ne meči petard"
V okviru preventivnih prireditev zaradi uporabe pirotehničnih izdelkov bo v Celju tudi letos potekal projekt "Bodi zvezda, ne meči petard", ki je s pripravljenim preventivnim gradivom namenjen učencem petih razredov osemletke in šestim devetletke. Na Policijski upravi Celje so izdelali tematski plakat, tudi letos pa bodo delili letake in svinčnike.