Nove podrobnosti o odvzemu treh otrok

Tretjega julija je bila z območja policijske postaje, kjer so otroci do marca živeli, na okrožno državno tožilstvo vložena kazenska ovadba zaradi nasilja v družini, zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja – neuradno naj bi bil osumljen oče. Prav njemu so bili, na začetku karantene, na pretresljiv način, s sodnim odvzemom, začasno dodeljeni otroci, ker naj bi mati omejevala stike.

Sorodna novica Sodišče: Odvzem pravilen in v korist otrok

S tožilstva so nam sporočili, da ovadbo obravnavajo, pa tudi javno ovadbo pravnika Matevža Krivica, ki se nanaša na večurni travmatični postopek odvzema. "Je po mojem mnenju tukaj sodnica tako rekoč ukazala izvršitelju mučenje otrok, kar bi lahko bilo hudo kaznivo dejanje," je povedal Matevž Krivic, pravnik in nekdanji ustavni sodnik.

Kazensko ovadbo proti sodnici je vložilo tudi uredništvo revije Zarja Jana. Kot smo razkrili že konec maja, je hotel izvršitelj postopek končati, ker so se otroci silovito upirali, sodnica pa je zahtevala, da nadaljuje. Po mnenju Krivica je vprašanje, ali bo zadeva sploh prišla pred sodišče.
"Ali morda celotno pravosodje tukaj še vedno računa na to, da si neposredno prizadeti ne bi upali, zaradi skrbi za svoje otroke, sami nadaljevati tega pregona, ki je pa nujen, da se stvari pred sodiščem razčistijo," je še povedal Krivic.

Odvetnik mame zadeve ne želi komentirati. Kako so otroci, ki mame že pet mesecev niso videli, nam na centru za socialno delo ni uspelo izvedeti. "Mora pa javnost tudi razumeti, da centre za socialno delo zavezuje zakon o varovanju osebnih podatkov in o konkretni družini ne smemo podati informacij," je pojasnila Simona Mikec s CSD-ja Ljubljana.

Ali so socialni delavci v družini zaznali nasilje, zanemarjanje in surovo ravnanje, tako kot navajajo policisti, nam niso povedali zaradi varovanja osebnih podatkov. Kot tudi ne, kolikokrat so bili v zadnjih petih mesecih na obisku pri otrocih na naslovu, kjer zdaj živijo.