Verbič je dejal,, da gre za konstrukt, in napovedal pritožbo. Foto: BoBo
Verbič je dejal,, da gre za konstrukt, in napovedal pritožbo. Foto: BoBo
Velana
Verbič naj bi zlorabil notranje informacije pri prodaji delnic Velane. Foto: BoBo

Verbič je tako dobil osem mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let. Vrniti mora tudi nekaj več kot 14.000 evrov protipravne premoženjske koristi. Tožilka Tanja Ahčan je sicer za Verbiča predlagala desetmesečno pogojno zaporno kazen.

Sodnica Anja Gregorič Lozej je na izreku sodbe dejala, da Verbič kot predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) v tistem času ne bi smel trgovati z delnicami Velane. Verbič je namreč le nekaj dni pred obvestilom delničarjem Velane o delničarskem sporazumu septembra 2007 kupil nekaj več kot 2.000 delnic Velane. Z omenjenim sporazumom pa so se nato delničarji Velane zavezali, da bodo za delnico poskušali iztržiti najmanj 22 evrov oz. nekajkrat več, kot je bila delnica tedaj vredna na borzi, kar je sprožilo tudi rekordno rast cene delnice.

Le kratek čas po poslanem sporazumu pa je Verbič prodal večji del svojih delnic. Čeprav je zatrjeval, da z rastjo Velaninih delnic ni ustvaril dobička, pa ni prepričal sodnice.

Priznal na YouTubu
Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) in policija sta Verbiča vzeli pod drobnogled šele sredi leta 2010, ko je ta v videoposnetku na spletni strani YouTube priznal, da je delnice Velane kupoval zato, da se njihova cena zviša.

Obramba je kljub temu v procesu sojenja trdila, da je celoten postopek temeljil na dokazih, ki jih je tožilstvo nezakonito pridobilo od ATVP-ja. Prav tako je Verbič navajal, da je javnost obvestil o pripravi delničarskega sporazuma, in sicer je o tem govoril za časopis Dnevnik. Da ni zlorabil notranjih informacij, naj bi dokazovala tudi elektronska pošta med delničarji. A sodnica teh argumentov ni sprejela.

Verbič je v odzivu na sodbo poudaril, da ni bilo prav nobenih dokazov za obsodbo in da gre za montiran proces, "namenjen zavlačevanju in diskreditaciji VZMD-ja". Izpostavil je, da je ATVP zoper njega in združenje v povezavi s tem sprožil dva postopka, ki sta bila obakrat ustavljena in zavržena. Na odločitev se bo pritožil. Želi si, da bi bil postopek kmalu pravnomočno končan, saj zastara čez leto dni.