Izgrede je začela skupina skrajnih desničarjev, ki so se organizirano premikali ob in po Trgu republike. Policija se jih je odločila razgnati in ne odstraniti s trga. Foto: TV Slovenija
Izgrede je začela skupina skrajnih desničarjev, ki so se organizirano premikali ob in po Trgu republike. Policija se jih je odločila razgnati in ne odstraniti s trga. Foto: TV Slovenija
Policija fotografije zaseženih zažigalnih steklenic ni želela objaviti, tako so vidne le granitne kocke. Foto: PU Ljubljana

Glede na to, da je od izgredov v Ljubljani minilo že več kot dva meseca, smo se na policijo in ministrstvo za notranje zadeve obrnili z vprašanjem, kako poteka preiskava. Naj spomnimo, da so mediji nekaj dni po dogodku poročali, da naj bi bili izgredi naročeni in plačani.

Po poročanju Večera so policisti potrdili ta sum, tudi notranji minister Vinko Gorenak je dejal, da je to ena izmed preiskovanih informacij. Gorenak je takrat potrdil, da je bil način njihovega delovanja v Ljubljani takšen, da bi lahko govorili o "skupinah, ki so bile vodene".

Večer je poročal, da so bili izgredniki plačani do 50 evrov, policija pa naj bi bila že nekaj dni po izgredih na sledi plačnika in iskala še naročnika. Ena od poti naj bi vodila v politiko.

Po dveh mesecih ni nič potrjeno
Toda več kot dva meseca pozneje o teh dogodkih novih informacij ni. Kot nam je sporočil tiskovni predstavnik Policijske uprave Ljubljana Vinko Stojnšek, dosedanja kriminalistična preiskava dogodkov 30. 11. ni potrdila možnosti, da so bili izgredniki plačani. Preiskava poteka v več smereh, je zapisal Stojnšek. PU Ljubljana je v zvezi z omenjenimi dogodki sicer podala kazenske ovadbe zoper 31 osumljencev.

Naj spomnimo, da je izgrede v Ljubljani sprožila skupina skrajnih desničarjev. Premier Janša je nekaj dni pozneje zanikal, da bi protestnike plačali posamezniki iz podmladka SDS-a, in dejal, da so gesla na demonstracijah "združila ekstremiste z vseh vetrov".

Policija: Molotovke na Metelkovi niso bile povezane s protesti
20. 12. je policija na območju Avtonomnega kulturnega centra Metelkova našla 15 zažigalnih steklenic in granitnih kock. Tudi glede tega preiskava še poteka. Je pa generalni direktor policije Stanislav Veniger v sredo razkril, da pri preiskavi takratne najdbe molotovk in granitnih kock policija ni našla povezave s protesti.