Prijatelj in njegova soproga sta bila septembra na sodišču obsojena izsiljevanja. Foto: MMC RTV SLO
Prijatelj in njegova soproga sta bila septembra na sodišču obsojena izsiljevanja. Foto: MMC RTV SLO

Poslanca SNS-a Srečka Prijatelja je senat koprskega okrožnega sodišča 30. septembra spoznal za krivega kaznivih dejanj izsiljevanja, samovolje ter nedovoljenega prometa in proizvodnje z orožjem ali eksplozivom. Obsodili so ga na pet let in dva meseca zaporne kazni.

Sodišče naj bi razsodilo le na podlagi pričanja
3. decembra je poslanec prek svojega odvetnika na koprsko višje sodišče vložil pritožbo, poročajo Primorske novice. "Sodišče je skoraj v celoti razsodilo na podlagi pričanja Marjana Mikuža, ki je po našem mnenju neprepričljivo. Že zaradi vloge, ki jo ima Mikuž v tej zgodbi, ekonomskem interesu (zahtevek po vračilu 50.000 evrov) in pravnem interesu, ker bi se lahko skliceval na omilitev kazni zaradi naznanitve podkupovanja v vzporednem postopku," je dejal njegov odvetnik Luka Gaberščik.

Sodbi očita tudi, da sodišče niti z besedico ni omenilo subjektivnih znakov kaznivega dejanja. "Že zaradi tega mora višje sodišče po naši oceni primer najmanj vrniti v ponovno sojenje." Sodišče je po mnenju odvetnika zelo pavšalno povzemalo sklepe iz dokaznega postopka, obramba ni tudi redno prejemala zapisnikov, še zatrjuje.

"Sodnica je sodila pristransko"
Prijatelj je poleg tega kazensko ovadil sodnico, ki je vodila sojenje. Kot razlog za ovadbo je poslanec v svojem blogu navedel, da naj bi sodnica sodila protizakonito in pristransko, krivično vodila sojenje ter tako namenoma in zavestno storila kaznivo dejanje. Prijatelj dodaja, da sta z odvetnikom sodbo prejela več kot mesec dni po izreku sodbe, med samim sojenjem pa naj bi se dogajale nedopustne procesne napake.