Gregor Šilih je umrl po vrnitvi s potovanja leta 1993. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Šilih je umrl po vrnitvi s potovanja leta 1993. Foto: MMC RTV SLO
Šilihovi ponovno na sodišče

Ponovni začetek obravnave sta naložili Evropsko sodišče za človekove pravice in ustavno sodišče. Starša pa tožita omenjeno bolnišnico oziroma zdravnico Metko Epšek Lenart in zahtevata 834.500 evrov odškodnine zaradi smrti sina.

Odvetnik Šilihovih Franci Matoz je ob začetku ponovne obravnave zahteval, da se vsi dokazi iz postopka še enkrat izvajajo. Sodnik je tako obravnavo preložil za nedoločen čas, vmes bo namreč izdal poseben dokazni sklep. Po Matozovih pričkovanjih bi se obravnava lahko nadaljevala septembra.

Primer že iz leta 1993
Sicer pa primer sega že v 90. leta prejšnjega stoletja. Gregor Šilih je po vrnitvi s potovanja v tujini opazil znake alergije, pomoč pa je poiskal v slovenjgraški bolnišnici. Stanje se mu je v bolnišnici hudo poslabšalo, padel je v komo in nato po 16 dneh umrl.

Njegova starša sta nato leta 1995 vložila tožbo proti slovenjgraški bolnišnici in zdravnici Epšek Lenartovi. Tožbo, nato pa protožbe so najprej zavrnili na okoržnem sodišču v Mariboru, za tem pa še na višjem in vrhovnem sodišču. Šilihova sta zato vložila še ustavno pritožbo, ustavni sodniki pa so jima lani ugodili.

Tudi pogovori o poravnavi
Po lanski odločitvi ustavnega sodišča je bil primer Šilih po 14 letih postopkov vrnjen v sojenje na prvo stopnjo, vodstvo slovenjgraške bolnišnice pa se je z zakoncema Šilih pogovarjalo tudi o možnosti poravnave. Direktor bolnišnice Janez Lavre je sredi lanskega decembra primer predstavil članom sveta bolnišnice, ki pa možnosti poravnave niso podprli, saj menijo, da krivda bolnišnici ni bila dokazana.

Šilihova sta sicer v Sloveniji pravico iskala tako v civilnih kot kazenskih postopkih. Leta 2001 sta se obrnila tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Zadeva se je po ponovni obravnavi končala aprila lani, ko je sodišče potrdilo odločitev izpred dveh let, da je Slovenija v primeru Šilih kršila 2. člen Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, in sicer zaradi pomanjkanja učinkovitih pravnih postopkov za določitev vzroka smrti in odgovornosti za smrt Gregorja Šiliha.

Šilihovi ponovno na sodišče