Foto:
Foto:

Dvorano so zapustili, ker je okrajna sodnica Dejana Fekonja zavrnila zahtevo zagovornika Borisa Šuštarja Čeferina za njeno izločitev. Sodnica je odvetnike kaznovala z denarno kaznijo, plačati pa morajo še stroške kazenskega postopka. Čeferin se je zoper sklepa pritožil tudi na višje sodišče.

Čeferin je o razlogih za protest na vrhovno sodišče za Radio Slovenija povedal, da gre za neverjetno ravnanje, ko je predstavnik sodišča tretje stopnje javno obsodil dejanje, še preden je o moji pritožbi odločilo sodišče druge stopnje. Še več, to javno izjavo in javno obsodbo je podal v času, ko še nisem prejel niti odločbe prve stopnje.

Kot je znano, se je podpredsednik vrhovnega sodišča Šorli minuli petek odzval na demonstrativni odhod odvetnikov in obdolžencev z glavne obravnave v primeru Šuštar. V pravni državi velja temeljna dolžnost priti na sodišče, neupoštevanje te osnovne pravne predpostavke pa pomeni selitev spora v medije ali na ulico; pomeni ne le erozijo, temveč negacijo vladavine prava, je menil Šorli. Podpredsednik vrhovnega sodišča je izrazil pričakovanje, da bodo slovenski odvetniki pravilno ocenili ravnanje svojih kolegov.