Gostič je povedal, da obstaja šest različnih licenc, ki jih predvideva zakon o zasebnem varovanju iz leta 2003. Foto: RTV SLO
Gostič je povedal, da obstaja šest različnih licenc, ki jih predvideva zakon o zasebnem varovanju iz leta 2003. Foto: RTV SLO
Varnostna služba je po inšpektorskem pregledu kršila zakonodajo na več področjih. Foto: RTV SLO
Sporna pogodba
Enigma Bagarič je Lipi ponujala storitve, za katere ni bila pristojna. Foto: RTV SLO

Glavni inšpektor Inšpektorata za notranje zadeve Štefan Gostič je povedal, da je imelo podjetje pridobljeno licenco zgolj za varovanje premičnega in nepremičnega premoženja. Ni pa bilo pristojno za varovanje javnih zbiranj.

Še več nepravilnosti

Podjetje je zagotavljalo varnost zgolj z enim varnostnikom, a še ta ni imel pravih pooblastil in za tovrstno varovanje sploh ni bil usposobljen.

Varnostna služba je na prireditvi po mnenju inšpektorja ravnala neustrezno, saj bi morala takoj, ko je bila ogrožena varnost ljudi, prireditev prekiniti in o tem obvestiti policijo. Tega pa ni storila, pojasnjuje Gostič.

Milijon kazni za varnostno službo
Podjetje Enigma Bagarič je inšpektorat oglobil s plačilom milijona tolarjev, lastnik podjetja Stjepan Bagarič pa bo moral plačati 100 tisoč tolarjev zaradi malomarnega opravljanja dela. Podjetje je prejelo tudi odločbo, s katero so mu prepovedali opravljanje varovanja lokala Lipa.

Tragedija v Sp. Pirničah se je zgodila v petek zvečer.
Inšpektorat razmišlja še o drugih ukrepih, tudi o odvzemu licence za varovanje premoženja. Kazenska ovadba zaradi povzročitve splošne nevarnosti zaradi malomarnosti zoper varnostno službo pa ne bi bila utemeljena, je razložil Gostič. Kazenska ovadba iz tega razloga je bila sprožena proti lastniku Lipe Robertu Tomažu Zavašniku.

Sporna pogodba
Gostič je besede podkrepil s pogodbo med podjetjem Enigma Bagarič in lokalom Lipa. V njej piše, da bo Enigma zagotavljala varnost osebja in obiskovalcev, za kar pa ni pristojna.

Skopušno pri varnosti
Gostič je izpostavil tudi varčevanje lokalov pri zagotavljanju varnosti obiskovalcev. Povedal je, da večina diskotek varnost ljudi in zaposlenih zagotavlja na neprimeren in nezakonit način. Na terenu prevladuje napačno prepričanje, da je mogoče z osnovno licenco zagotavljalti vse oblike varovanja, še dodaja. Komaj polovica podjetij za zasebno varovanje je namreč vložila vloge za pridobitev licence po novem zakonu, ki začne veljati 2. januarja 2006.

Gostič je na vprašanje o preverjanju stanja na terenu odgovoril, da bodo po novem letu po diskotekah in lokalih opravljali nadzor nad varovanjem, in sicer po načelu nične tolerance. Vse kršilce bodo kaznovali. Tako upa, da do podobnih dogodkov ne bo več prihajalo.