Tovšakova izstavljanje lažnih računov zanika. Foto: BoBo
Tovšakova izstavljanje lažnih računov zanika. Foto: BoBo
Še ena ovadba proti Vegradu

"Pri preiskavi različnih sumov nepravilnosti v gradbenem podjetju Vegrad so konec junija letos kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje kazensko ovadili štiri osebe," so sporočili iz PU Celje, kjer pojasnjujejo, da so osebe osumljene storitve dveh kaznivih dejanj, in sicer kaznivega dejanja goljufije na škodo evropskih skupnosti in goljufije.

"Odgovorna oseba gospodarske družbe iz območja Laškega, je s pomočjo odgovornih oseb gradbenega podjetja kot izvajalca in odgovorne osebe gradbenega nadzora, v oktobru 2009 lažno prikazala izvedbo in plačilo gradbenih del vrednih nekaj več kot 13 milijonov evrov, ki niso bila opravljena," pojasnjujejo na Policiji.

Osumljeni izdali lažne račune
Osumljeni so nemreč izdali in priznali lažne gradbene situacije o izvedbi gradbenih del ter istočasno simulirali plačilo teh storitev investitorja izvajalcu v skupni višini 12 milijonov evrov, s čimer so dosegli, da je investitor od ministrstva za gospodarstvo - iz naslova pogodbe o sofinanciranju - neupravičeno prejel nepovratna finančna sredstva Evropske unije v skupni višini 3,5 milijonov evrov. Izvajalec pa je v letih 2009 in 2010 od vseh obračunanih del dejansko opravil le dela, vredna približno 4 milijonov evrov.

Ista odgovorna oseba gradbenega podjetja je prav tako osumljena, daj je oktobra 2009 enega izmed ponarejenih računov, izdanega na podlagi lažne situacije kot del terjatve, prodala finančni družbi po sistemu "faktoring", s čimer je odgovorne osebe finančne družbe spravila v zmoto in neupravičeno pridobila sredstva v višini približno 1,2 milijonov evrov. Policisti dodajajo, da preiskava še ni zaključena in še poteka.

Domnevni ovadeni so se zavili v molk
Tokrat naj bi bil sicer ovaden tudi nekdanji direktor term Maks Brečko, ki naj bi ministrstvu za gospodarstvo predložil ponarejene račune, lažna poročila za gradbena dela, ki niso bila opravljena, in lažne posojilne pogodbe. Zaradi goljufij so kriminalisti neuradno ovadili tako Tovšakovo kot tudi uslužbenca Vegrada, ki je potrjeval račune, in nadzornika na gradbišču, pa je poročal Pop TV.

Nova direktorica Rimskih term Marjana Novak je ugotovila, da je družba oktobra leta 2009 Vegradu plačala za 13 milijonov evrov računov, čeprav naj bi bilo do takrat opravljenih le za 825.000 evrov gradbenih del.

Brečko ovadbe ne komentira, Tovšakova izstavljanje lažnih računov zanika, na ministrstvu za gospodarstvo pa se jim ni uspelo odgovoriti, ali bodo morale Rimske terme evropski denar vrniti.

Prenovljene Rimske terme, ki so bile zaprte od oktobra 1991, so konec marca letos sprejele prve goste, konec maja pa jih je slovesno odprl premier Borut Pahor.

Še ena ovadba proti Vegradu