Romi so predstavnike iniciative in novinarje pregnali z zemjišč. Foto: EPA
Romi so predstavnike iniciative in novinarje pregnali z zemjišč. Foto: EPA
Fizični obračun v Žabjeku

Po novinarski konferenci, na kateri je iniciativa predstavila povezovanje lastnikov zemljišč, na katerih so svoja bivališča postavili Romi, se je njen predsednik Silvo Mesojedec skupaj z nekaterimi novinarji odpravil proti Mirni Peči in do ene izmed parcel, na kateri so nelegalno postavljene romske barake, poroča spletni portal Žurnal24.
Pri tem se je zgodil incident, ko so Romi novinarje in Mesojedca pregnali z zemljišč. Mesojedec je dobil z lopato po glavi, novinarko Žurnala pa je med fotografiranjem ena izmed Romkinj s pestjo udarila v prsni koš. Na policijski upravi Novo mesto informacij o dogodku ne želijo dajati, dokler so policisti še na terenu.
Po besedah Mesojedca so jih Romi napadli kljub prisotnosti policije, trenutno pa so novinarji na policijski postaji, kjer dajejo izjavo o dogodku.
Policija: Posredovanje preprečilo nadaljevanje kršitve
S PU Novo mesto (PUNM) so sporočili, da je ob 9.45 uri policist, ki je izvajal naloge v naselju Brezje, obvestil OKC PUNM, da je na cesti, ki vodi skozi naselje, prišlo do kršitve javnega reda in miru.
Na kraj je bila takoj napotena policijska patrulja, ki je opravila razgovore z udeleženimi in ugotovila, da 51-letni in 24-letni moški nista dovolila televizijskim ekipam snemanje bivališča v naselju. 24-letni moški je 52-letnega moškega, ki je bil z ekipo novinarjev, pljunil in ga z roko udaril v obraz.
V bližini se je zbralo večje število prebivalcev naselja (bilo naj bi jih okoli 30). Dva otroka sta s palico in lopato udarila 52- letnega moškega, 26-letna prebivalka naselja je z roko v prsni koš udarila novinarko, druga pa je nanjo vpila in jo žalila.

Policisti so s takojšnjim interveniranjem preprečili, da bi prišlo do nadaljevanja kršitve javnega reda in miru. Identificirali so vse kršitelje oziroma osumljencev. Nekateri udeleženci bodo zaradi poškodb poiskali zdravniško pomoč.
Policisti še zbirajo obvestila zaradi suma storitve kaznivih dejanj ogrožanja varnosti in povzročitve telesne poškodbe. V primeru potrjenih sumov bodo na pristojno tožilstvo zoper osumljence podali kazenske ovadbe, na sodišče naslovili obdolžilne predloge in kršiteljem izdali plačilne naloge, še pravijo na PUNM.
Žrtve državnega brezpravja in novega davka
Dolenjska Regijska civilna iniciativa za reševanje romske problematike je danes napovedala, da bo povezala vse lastnike nelegalno zasedenih zemljišč. Ta bodo z različnimi dejanji skušali vrniti pravim lastnikom, je napovedal Mesojedec. Tako sledijo nedavnemu pozivu novomeškega župana Alojzija Muhiča, naj občani stvari vzamejo v lastne roke, je pojasnil.
Po besedah Mesojedca so jih k samorganiziranju spodbudili tudi informativni izračuni o vrednosti nepremičnin nekaterih lastnikov, ki so vključevali na njihovih zemljiščih nelegalno zgrajene bivalne objekte romskih družin.
Država brez odziva
"Države ne zanima, kaj doživljalo pravi lastniki zemljišč", saj tako minister za pravosodje Aleš Zalar kot okoljski minister Roko Žarnić na njihova opozorila, da se bodo ob morebitnem vnovičnem državnem neodzivanju samorganizirali, nista odgovorila, je tovrstno povezovanje opravičil Mesojedec.

Fizični obračun v Žabjeku