Sonja Bukovec trdi, da na postopek vračanja psov Saši baričeviču ni vplivala. Foto: MMC RTV SLO
Sonja Bukovec trdi, da na postopek vračanja psov Saši baričeviču ni vplivala. Foto: MMC RTV SLO

Obtožnica Bukovčevo bremeni, da je prestopila mejo uradnih pravic, ko je decembra 2008 kot državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, Vido Čadonič Špelič, direktorico Vursa, spraševala, zakaj Vurs bulmastifov ne vrne Baričeviću. Pse so mu namreč odvzeli, ker so ti napadli in hudo poškodovali enega človeka.

Bukovčeva se je na sojenju branila, da je kot državna sekretarka sodelovala na sejah vlade, na katerih so obravnavali odškodninske zahtevke zoper državo. Baričeviča je poznala, zato je vedela, koliko mu psi pomenijo in da bi, če bi jih usmrtili, uporabil vsa pravna sredstva zoper državo.

Branila institucijo?
Dejala je, da je bila prepričana, da bi lahko institucija, za katero dela, imela hudo finančno škodo, saj se je Vurs že trikrat odločil za usmrtitev psov, kar pa je bilo po njenih besedah v nasprotju z odločitvijo upravnega sodišča. Bukovčeva je tako zatrdila, da je želela Čadonič Špelič le opozoriti na morebitne negativne posledice, ki bi jih lahko imelo kmetijsko ministrstvo.

Dodala je, da jo je klicala na prijateljski ravni, in ne kot uradna oseba in da bi, če bi želela vplivati na postopek, morala vplivati na inšpektorja. Dodala je, da je z Vido Čadonič Špelič nato še večkrat govorila in da ta ni nikoli omenjala domnevnih pritiskov. Molčala je tudi, ko jo je o tem spraševal minister za kmetijstvo.

"Morda sem prekoračila mejo svoje stroke, saj sem opozarjala na pravne vidike, nisem pa zlorabila položaja," je dejala. Po besedah njenega zagovornika Blaža Kovačič Mlinarja naj bi postopek zanjo pomenil velik stres, zato na vprašanja novinarjev ni odgovarjal, dejala je le, da je morala zaradi te zgodbe "oditi iz države".

Obravnava se bo nadaljevala 1. junija, ko bodo pričali Vida Čadonič Špelič, Andreja Bizjak in Polona Cankar iz Vursa.