Prek je zanikal, da naj bi nekdanjo sodelavko fizično in psihično zlorabljal, kot tudi, da bi se kdaj v svoji pisarni nespodobno vedel. Foto: BoBo
Prek je zanikal, da naj bi nekdanjo sodelavko fizično in psihično zlorabljal, kot tudi, da bi se kdaj v svoji pisarni nespodobno vedel. Foto: BoBo

Miro Prek, ki se poteguje za nov mandat za sodnika na splošnem oddelku tega sodišča in je trenutno v postopku potrjevanja v državnem zboru, se je znašel v postopku notranje preiskave. Podrobnosti preiskave sicer niso znane, a zadevo jemljejo resno, saj tovrstne preiskave niso pogoste. Dokler krivda ni dokazana, pa velja domneva nedolžnosti, poudarjajo viri pri sodišču.

Prekova sodelavka je Televiziji Slovenija povedala, da jo je Prek telesno in duševno zlorabljal, obtožila pa ga je tudi nespodobnega vedenja na sodišču. Napovedala je, da bo zadevo prijavila policiji, predsedniku splošnega sodišča EU-ja pa je v četrtek poslala tudi uradno pritožbo. Sodišču je predložila tudi fotografije, ki naj bi dokazovale domnevno fizično nasilje Mira Preka, in tonske posnetke sestankov s sodelavci, ki naj bi jih Prek posnel brez dovoljenja.

Prek: Zadevo je pripravljen kadar koli razčistiti, a "v nekem civiliziranem okviru"

Sodnik, ki trenutno končuje svoj drugi šestletni mandat na sodišču v Luksemburgu, je očitke zanikal v sredo na predstavitvi v predsedniški palači. Zagotovil je, da je zadevo pripravljen kadar koli razčistiti, a "v nekem civiliziranem okviru".

Povedal je, da gre po njegovem vedenju za nekdanjo sodelavko v njegovem kabinetu, s katero sta se pred leti za kratko obdobje "čustveno povezala", nato pa ugotovila, da je šlo za "nesporazum". "Ta nesporazum smo moja soproga, jaz, soprog te gospe in gospa sama leta 2015 odpravili in zadeva je bila zaključena," je dejal. Tudi zato ga preseneča, da zadeva prihaja znova na dan, in to prav v trenutku njegove kandidature.

O očitkih je tudi on obvestil predsednika splošnega oddelka Sodišča EU-ja in Sodišča EU-ja, ki sta ga po njegovih besedah v njegovih prizadevanjih in kandidaturi podprla. Dogovorili so se tudi, da bodo skušali zadevo razčistiti in rešiti v internih postopkih.

Notranja preiskava proti Preku