Višje sodišče se ni strinjalo, da so bili dokazi pridobljeni nezakonito. Foto: BoBo
Višje sodišče se ni strinjalo, da so bili dokazi pridobljeni nezakonito. Foto: BoBo

Obramba predlaga izločitev praktično vseh dokazov; slovenskih, italijanskih, srbskih in urugvajskih, saj da so pridobljeni s kršitvami človekovih pravic in v neskladju z ustavo. Nekatere med njimi so na prvem sojenju uspešno izločili, kar je bil vzrok za oprostilno sodbo za večino obtoženih. Nato pa je višje sodišče odločilo, da je šlo za nepravilno odločitev in je dokaze vrnilo v spis. Tožilstvo vztraja pri zakonitosti vseh dokazov.

Okrožno sodnico Andrejo Sedej Grčar tako čaka spis, ki obsega 27.000 strani in odločitev o predlogu za izločitev Anesa Selmana, Tadeja Poljaka in Valterja Abramoviča iz postopka.

Pobegnil v BiH, a so ga prijeli tudi tam
Selman je po prvi prvostopenjski sodbi pobegnil v BiH, kjer so ga bosanski organi pregona prijeli zaradi trgovine z mamili. Slovensko sodišče mu je prisodilo 15 let zapora, zdaj mu morajo soditi le za na višjem sodišču razveljavljeno točko glede hudodelskega združevanja.

Poljak in Abramovič pa svoji izločitvi predlagata, ker želita, da se jima sodi v ločenem postopku, saj da nista povezana z drugimi obtoženimi, bremenijo pa ju le kazniva dejanja na območju Slovenije.

Domnevni vodja slovenskega narkokartela Dragan Tošić je skupaj s preostalimi obdolženimi obtožen kaznivega dejanja proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter hudodelskega združevanja. Skupaj je bilo obtoženih 17 ljudi, policija jih je aretirala 25. maja 2010.