Direktor Policijske uprave Ljubljana je zagotovil, da je bila akcija policije brezhibna. Foto: RTV SLO
Direktor Policijske uprave Ljubljana je zagotovil, da je bila akcija policije brezhibna. Foto: RTV SLO
Drago Mangalija
Vodja sektorja kriminalistične policije je povedal, da se še ne ve, ali je bil Plut pod vplivom alkohola ali drugih prepovedanih substanc. Foto: RTV SLO
Silvo Plut
Plut je Ulčarjeva ustrahoval z nožem in s sekiro. Foto: RTV SLO

Pluta je po vsej verjetnosti napadlo in preteplo več sopripornikov, Plut pa je od prihoda iz Kliničnega centra pod poostrenim nadzorom. Policija in kriminalisti so sicer povedali, da je Plut v priporu, preiskava pa še ni končana.

Kriminalisti preiskave še niso končali, saj naj bi obstajala možnost, da je imel Plut pri napadu na Mira Ulčarja, ki ga je pretepel nekaj dni pred umorom Ljubice Ulčar, tudi pomočnika.

Pluta je iskalo kar 690 policistov
Vodja sektorja kriminalistične policije Drago Menegalija je pojasnil, da je Plut v hišo družine Ulčar vstopil že dan pred umorom, ki se je zgodil 24. februarja, ko ni bilo nikogar doma. Na oknu je odstranil zaščitno mrežo, noč pa preživel v hiši. Direktor PU Ljubljana Branko Slak je pojasnil, da so policisti storili vse, kar so lahko v okviru zakonodaje in pooblastil, ki jih imajo. V obsežni iskalni akciji je sodelovalo 690 policistov, uporabili pa so tudi dva helikopterja.

Plut se ni upiral aretaciji
Ob prijetju v Šmartnem pri Litiji dan po umoru je posebna enota policije pri Plutu našla dva noža, Plut pa se zaradi svoje izčrpanosti in posebnega pristopa policije aretaciji ni mogel upirati. Zoper 37-letnega Silva Pluta so kriminalisti na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podali kazensko ovadbo, osumljen je storitve kaznivega dejanja umora na grozovit način.

Vodja sektorja kriminalistične policije je pojasnil, da je Plut v Dolgem Brodu pod Jančami presenetil zakonca Ulčar, jima zagrozil z nožem in s sekiro ter ju prisilil, da sta odšla v dnevno sobo. Tam jima je zvezal roke in noge ter zamašil usta. Ljubici Ulčar je nato razrezal oblačila in jo porezal, potem pa jo odvlekel v kopalnico. Tam jo je porezal in zabodel v vrat, zaradi česar je v 20 minutah umrla.

V tem času se je Miru Ulčarju uspelo odvezati in pobegniti k sosedom, od koder je poklical policijo. Plut je v tem času pobegnil, naslednji dan pa so ga prijeli policisti. Dežurni preiskovalni sodnik je odredil obdukcijo, kjer pa kljub predhodnim poročilom spolna zloraba ni potrjena.

Plut pomagal pri obnovi hiše
Sicer pa so se Plut in zakonca Ulčar poznali že nekaj let. Plut je večkrat prenočil v hiši in pomagal pri njeni obnovi. Nekaj dni pred brutalnim umorom naj bi Plut napadel in pretepel Ulčarja, vendar pa ta napada ni prijavil policiji.

Tožilstvo je zoper Silva Pluta odredilo pripor, ki ga prestaja v Mostah v Ljubljani, in sicer zaradi begosumnosti, možnosti uničenja dokazov, ponovitvene nevarnosti in ker je Plut brez stalnega bivališča. Do umora naj bi Plut živel v leseni baraki v Ljubljani, pozneje pa v izkopani jami, ki pa naj bi si jo uredil skupaj s prijateljem.

Na novinarski konferenci je udeležence zanimalo, zakaj niso imeli Pluta pod kakršnim koli nadzorom zaradi njegove preteklosti. Branko Slak je odvrnil, da med svobodo in varnostjo obstaja le tanka meja in da velika varnost in velika svoboda ne gresta skupaj.