Predsednik komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims meni, da je razkritje vohunjenja Sove kost, vržena za preusmeritev pozornosti od begunske teme. Foto: BoBo
Predsednik komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims meni, da je razkritje vohunjenja Sove kost, vržena za preusmeritev pozornosti od begunske teme. Foto: BoBo
false
Avstrijska stran je zadevo prijavila svoji policiji, ta pa slovenski policiji, ki zdaj primer preiskuje. Foto: EPA
Sova vohunila za Avstrijci

Po navedbah Dnevnika se je zgodba dogajala, ko je bil na čelu Sove prejšnji direktor Stane Štemberger. Operativcu Sove je bilo naročeno, naj vzpostavi tesne stike z zaposleno na avstrijskem veleposlaništvu v Sloveniji. S tem so slovenski obveščevalci želeli dobiti informacije, s katerimi naj bi razpolagal veleposlanik.

Uslužbenka veleposlaništva naj bi ugotovila, kaj namerava obveščevalec, in ni privolila v sodelovanje ter je obvestila nadrejene. Avstrijska stran je zadevo prijavila svoji policiji, ta pa slovenski policiji, ki zdaj primer preiskuje.

Brez komentarjev
Z zadevo je seznanjeno tudi slovensko specializirano državno tožilstvo, ki je sporočilo, da je njihovo delo tajno, zato javnosti ne morejo posredovati informacij.

Zadeve ne komentira niti avstrijsko veleposlaništvo, na tajnost podatkov se sklicujejo tudi na Sovi. "Podatkov, ki so povezani z delom Sove, ne moremo komentirati, saj so tajni v skladu s predpisi, ki urejajo ravnanje s tajnimi podatki," so po poročanju Dnevnika sporočili iz Sove.

S postopki, ki so jih sprožili avstrijski organi, je seznanjen tudi predsednik vlade Miro Cerar, dodaja časopis.

Zgolj poskus zamegljevanja?
Predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims meni, da je razkritje vohunjenja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije kost, vržena za preusmeritev pozornosti od begunske teme. Napoveduje, da bodo o razmerah v Sovi, na katere opozarja podpredsednik komisije Matej Tonin, verjetno govorili na eni od prihodnjih sej.

Grims v pisnem sporočilu glede informacij v medijih opozarja, da gre za zadevo, staro več kot leto dni. Slovenija se v tem trenutku po njegovih navedbah sooča z največjim varnostnim izzivom od zmage v osamosvojitveni vojni naprej, zato torkova seja parlamentarne komisije ne bo posvečena dogajanju v Sovi, ampak bo obravnavala izključno varnostne vidike migracijske problematike.

Dogajanje v Sovi bo verjetno odprto "na eni od prihodnjih sej, ko ne bo drugih pomembnejših problematik", je še dodal Grims.

Tonin bi spremenil način delovanja Sove
Vodja poslanske skupine NSi-ja in podpredsednik komisije DZ-ja Tonin pa opozarja, da več spodrsljajev Sove v zadnjem času očitno kaže na to, da z njenim delovanjem nekaj ni v redu. Zato je treba po njegovem mnenju spremeniti način delovanja agencije.

Ker majhne reforme v preteklih letih niso prinesle želenih sprememb na bolje, bi bila po njegovem prepričanju najboljša rešitev razpustitev Sove in oblikovanje nove moderne obveščevalne službe.

Sova vohunila za Avstrijci